Filistin için tarihi adım

Ürdün, beklenen İsrail tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sundu. Tasarı, İsrail'in Filistin'de işgal ettiği topraklardan 2017'nin sonuna kadar çıkmasını ve 1967 öncesindeki sınırlara çekilmesini öngörüyor.

Filistin için tarihi adım

Ürdün, Arap ülkelerinin eşgüdümünde hazırlanan İsrail tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sundu.

Tasarıda, İsrail'den 2017 sonuna kadar, işgal ettiği Filistin topraklarından çıkarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve İsrail ile barış içinde birlikte yaşaması isteniyor. Tasarıda, iki taraf arasında barışın sağlanabilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi önerisi de sunuluyor.

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, tasarının müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi.

1967'de İsrail 6 gün savaşını başlatmış, İsrail savaş uçakları Mısır'ı bombaladı ve tek bir uçak dahi havalanamadan Mısır Hava Kuvvetleri'ni yok etti. Eş zamanlı olarak Ürdün'e de saldıran İsrail, Ürdün'ün hakimiyetindeki Batı Şeria kentlerini birer birer aldı. Beytüllahim, El Halil, Cenin, Nablus ve son olarak da Doğu Kudüs'ü işgal etti. Beş yüz bin Filistinli, topraklarından sürülerek mülteci durumuna düştü. Aynı gün Mescid-i Aksa'ya İsrail bayrağı dikildi. Ağlama duvarının yanındaki Meğaribe mahallesindeki Müslümanların evleri bir gecede buldozerlerle İsrail ordusu tarafından yıkıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 242 numaları kararı ile İsrail'in işgal ettiği topraklardan derhal çekilmesini istedi. Ancak, İsrail bugüne kadar işgal ettiği toprakları iade etmediği gibi, Doğu Kudüs'ü de ebedi başkenti ilan ederek yayılma politikalarını sürdürdü. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e günümüze kadar 550 bin Yahudi yerleşimciyi yerleştirdi.

ulusalkanal.com.tr