Çavuşoğlu'ndan ABD'ye F-35 tepkisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Amerika'ya ambargo yanıtı verdi. Çavuşoğlu, "Amerika ambargo koyarsa yanıt veririz" dedi

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye F-35 tepkisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile gelecek hafta görüşme olmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye-Amerika ilişkilerine de değindi, Rusya ile yapılan S-400 alışverişine Amerika'nın tepkisini değerlendirdi.

"Amerika'nın yaptırım uygulama anlayışı yanlıştır" diyen Çavuşoğlu, F-35 satışının askıya alınma ihtimalinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı, "Amerika ambargo koyarsa yanıt veririz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile pasaportsuz seyahat uygulamasının başladığını ve iki sene içinde bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 80 arttığını dile getiren Çavuşoğlu, Rusya ile de vizesiz ve pasaportsuz seyahat için görüşmelere başlayacaklarını belirtti.

Çavuşoğlu, Rusların, vizeleri bu sene tamamen olmasa da resmi ve hizmet pasaportlarına kaldırmayı önerdiğini ifade ederek, "Biz de karşı görüşümüzü Ruslara ilettik, şimdi bunları görüşüyoruz. Kısmen de olsa vizeler kalkar belki yıl sonuna doğru. Bakarsınız Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Putin bir telefon görüşmesi yaparlar ya da bir araya geldikleri zaman 'hadi vizeleri kaldıralım' derler. Bugüne kadar her iki lider böyle çok adımlar attılar. Biz de bunları uyguladık. Ama önce vizeleri bir kaldıralım sonra kimlikle geliş gidişler nasıl olacak bunları görüşürüz." diye konuştu.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinde normalleşmenin artık sağlandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Malum büyük projelerimiz var. Türk Akımı Projesi, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, bunları ne zaman gerçekleştireceğiz, bitireceğiz, bunları konuşuyoruz. Artık o sorundu, bu sorundu bunları konuşmuyoruz. Gerçekten bu önemli bir nokta." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO üyeliğinin başka ülkelerle iyi ilişkiler kurmasına engel olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin NATO üyeliğine alternatif arayışı içinde olduğunu kimsenin söyleyemeyeceğine işaret eden Çavuşoğlu, "(Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler) Bu ilişkiyi sorgulamamak gerekiyor. Biz pekala Rusya ile de iyi ilişkiler içinde olabiliriz, ABD ile de iyi ilişkiler içinde olabiliriz. Her ikisiyle iyi ilişkiler içinde olmamız demek onlarla her konuda anlaştığımız ya da anlaşacağımız anlamına gelmez. Tam tersi, kabul etmediğimiz, benimsemediğimiz durumlar olursa biz bu konuda çok açık sözlüyüz. Rusya'ya karşı da çok açık sözlüyüz, ABD'ye ne kadar açık sözlü olduğumuzu herkes biliyor." diye konuştu.