Türkiye'den Atina'ya çağrı: "Yunanistan'ın inisiyatife destek vermesini bekliyoruz"
Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile artan gerilimde sıcak gelişmeler peş peşe yaşandı. NATO, gerilimi düşürmek için Ankara ve Atina arasında teknik görüşmeler yapılacağını açıkladı. Yunanistan'ın iki defa yalanlayıp sonra masaya oturduğu görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Yunanistan’ın görüşmeyi yalanlaması Türkiye ve NATO’nun tepkisini çekti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan’ın bu tavrını "ibretlik” olarak niteledi.
Önce görüşmeyi yalanladı, sonra da yalandığı görüşme için masaya oturdu. Yunanistan diplomaside ibretlik bir olaya daha imza attı.
Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmek için Yunanistan ile Türkiye'nin NATO aracılğıyla yaptığı teknik görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Görüşmeden çıkan tek sonuç; Yunanistan’ın uzlaşmadan uzak tavrı oldu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün arabulucu rolünde devreye girdi. Türkiye ve Yunanistan’ın NATO bünyesinde ‘teknik görüşmelere başlama kararı aldıklarını açıkladı. Stoltenberg görüşmelerin askeri gerilimi düşürme, Doğu Akdeniz'de olası kaza riskini azaltma amacını taşıdığını söyledi.
Atina Yönetimi ise NATO Genel Sekreterini iki kez yalanladı. İlk yalanlama Yunan Dışişlerinden geldi. Bakanlık, “Gerilimin azaltılması, bütün Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesi ile mümkün olur." dedi.
Kısa bir süre sonra ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis konuştu. Uzlaşma çağrılarına kulak tıkayan Miçotakis, “Türkiye herhangi bir diyaloğa başlamadan önce tehdit politikasından vazgeçmeli” ifadelerini kullandı.
Yunanistan iki kez yalanladığı görüşme masasına ise öğle saatlerinde oturdu. Ancak görüşmeden sonuç çıkmadı. Atina Yönetimi’nin tansiyonu yükselten uzlaşmaz tutumuna hem NATO’dan hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepki geldi. Çavuşoğlu, Yunanistan’ın tavrını “ibretlik” olarak niteledi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Yunanistan’ın görüşmeyi yalanlamasıyla ilgili olarak, “taraflar bir araya geldiler bile” dedi.