Yeni Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit mi?

Yargıtay, yeni başkanını 10 Şubat Salı günü seçecek. Mevcut Başkan Ali Alkan 9 Şubat’ta yaş haddinden emekliye ayrılarak koltuğunu devredecek. Başkanlık için 5 aday yarışacak. Yargı kulislerinde İsmail Rüştü Cirit’in adı ön plana çıkıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için de 14’üncü Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca'nın adı konuşuluyor.

Yeni Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit mi?

Yargıtay kulisleri hareketli. Hareketin nedeni de 10 Şubat Salı günü yapılacak başkanlık seçimi.

Mevcut Başkan Ali Alkan 9 Şubat’ta emekli olacak. Alkan'ın istifasıyle boşalan başkanlık koltuğu için 5 aday yarışacak.

Adı geçen isimler Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20’inci Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13’üncü Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6’ıncı Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi.

İsmail Rüştü Cirit’in adı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da sanıkları arasında bulunduğu Akbil davasında verdiği beraat kararıyla gündeme gelmişti. Cirit o karardan kısa bir süre sonra da Yargıtay’a seçilmişti.

Kulislerde konuşulanlara göre Cirit’in adaylığının gündeme gelmesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ve Yargıtay 7’inci Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Mutlu geri adım attı. Ankara’da bir otelde düzenlenen yemekte Cirit’in adı geçince Erbil ve Mutlu adaylıktan vazgeçti. Temayül yoklamasında da 208 kişiden 190’ının Cirit’i tercih ettiği bildirildi.

Cirit’in ilk turda seçilemeyebileceği ancak dördüncü ve beşinci turda iki adaya düştükten sonra başkanlığı alabileceği yargı çevrelerinde dillendiriliyor. Karşısındaki en güçlü adayların ise Mehmet Ekmekçi ve Erdal Gökçen olduğu belirtiliyor.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nda ise milliyetçi muhafazakar ve sosyal demokrat üyeler hakim. Bu durumda Yargıtay Birinci Başkanı’nın sembolik bir önemi bulunuyor. Başkan’ın tek başına karar verme yetkisi bulunmazken Divan kararından çıkan sonuçla hareket ediliyor.

Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da önümüzdeki günlerde Yargıtay 14’üncü Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’nın getirileceği öğrenildi.

HABER: ÇAĞLA AKKUŞ

ulusalkanal.com.tr

yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aym başkanı