TGB heyeti Suriye'de görüntüledi: Tarihi miras nasıl talan edildi?
‘Suriye için bir adım’ adlı Uluslararası Gençlik Konferansı'na katılmak üzere Şam’a giden Türkiye Gençlik Birliği (TGB) heyetinin başkentteki son ziyaret noktası kuzeydeki tarihi Hıristiyan kasabası Malula oldu. Heyet, El Nusra’nın işgal sırasında yaktığı dini simgelerin, yıkılan evlerin durumunu tek tek fotoğrafladı.
‘Suriye için bir adım’ adlı Uluslararası Gençlik Konferansı'na katılmak üzere Şam’a giden Türkiye GençlikBirliği (TGB) heyetinin başkentteki son ziyaret noktası kuzeydeki tarihi Hıristiyan kasabası Malula oldu.
Geçtiğimiz sene El Nusra terör örgütü tarafından işgal edilen bölge, yağmalanıp yakılarak 3 ay boyunca örgütün karargahı olarak kullanılmıştı. El Nusra Azize Takla Manastırı’ndaki rahibeleri de rehin almıştı. Rahibelerin serbest bırakılması ile gündeme gelen bölge 2014 Mart ayında yeniden mutlak Suriye hükümeti kontrolüne geçmişti.
Konferans kapsamında Avrupa’dan Asya’ya kadar çeşitli ülkelerden gelen genç katılımcılar ziyaretleri sırasında Şam'ın en ilgi çekici yanlarından birinin Malula olduğunu ifade ettiler. El Nusra’nın işgal sırasında yaktığı dini simgelerin, yıkılan evlerin fotoğraflarını çekmeyi ihmal etmeyen gençler, yaşananlara rağmen köyde yaşamaya devam eden bölge halkı ile de sohbet ettiler.
Bu çok kültürlülüğe, hoşgörüye, insanlık mirasına karşı gerçekleştirilen vahşi saldırıyı kınayan gençler, Malula’dan ayrılmadan önce yakılan manastırın önünde sembolik bir barış fotoğrafı çekildiler.
Malula’nın Suriye için özel bir önemi de var. Hz. İsa’nın dili olarak bilinen Aramice’nin iki bin yıldır tek konuşulduğu yer olarak biliniyor. Bölgede saldırılardan önce Beşar Esad’ın talimatıyla Şam Üniversitesi’ne bağlı Aramice Dil Enstitüsü kurulmuştu. Kasaba, Suriye’nin kültürel ve tarihi zenginliğini, çok yönlülüğünü yansıtıyor. Aynı zamanda Kalemun dağlarının kayalıklarına kurulup kanyona doğru ilerleyen taş evler ile görsel bir şölen de sunuyor.
ulusalkanal.com.tr