Bakan Güler dinlemeye takıldı

Rüşvet aldığı ileri sürülen Güler’in tapeleri ortaya çıktı. Konuşmada Güler oğlunu önce 'Dinleniyor olabilirsin' diye uyarıyor, ardından ‘Dün hallettiler mi o işi?’ diye soruyor. Oğlu, Güler’e, ‘halletti’ yanıtını veriyor

Bakan Güler dinlemeye takıldı

İşte rüşvet anı Gamze Çınlar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü, aralarında 3 bakan çocuğunun gözaltında olduğu ve 4 Bakan'ın da adının geçtiği 'yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvet' soruşturmasına ilişkin çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in soruşturmayı sızdırdığı nedeniyle operasyonun erkene alındığı iddia edildi. İçişleri Bakanı Güleri'in iş adamı Reza Zarrab ile rüşvet alışverişinin tüm ayrıntıları soruşturma dosyasına girdi.

Güler sızdırınca operasyon öne alındı

Soruşturmada bir numaralı süpheli olarak geçen Reza Zarrab'ın (Rıza Sarraf) karşılaştığı problemleri geliştirdiği bürokratik ilişkiler ve rüşvet yoluyla çözdüğü kaydedildi. İddiaya göre, operasyonun daha ileri bir tarihte yapılması planlandı. Ancak İçişleri Bakanı Muammer Güler'in Zarrab hakkında soruşturma yürütüldüğünü sızdırarak gizliliği ihlal etmesi ve delillerin karartılma ihtimali üzerine operasyon erkene alındı. Bakan Güler'in oğlu Barış Güler'i 'dinleniyor olabileceği' şeklinde uyardığı da teknik takip sonucu ortaya çıktı.

İlk buluşmada 1 milyon dolarlık anlaşma

Soruşturma dosyasında Bakan Muammer Güler ve Reza Zarrab'ı 'Berber Yaşar' lakaplı Yaşar Aktürk'ün tanıştırdığı belirtildi. Güler'in Zarrab'la ilk buluşmada 1 buçuk milyon dolarlık rüşvet üzerinde anlaştıkları öne sürüldü. Bakan Güler'le anlaşmasının ardından Yaşar Aktürk ile görüşen Zarrab'ın 'görüşmenin iyi geçtiğini, 1 buçuk milyon dolara anlaştıklarını' söylediği ifade edildi. Bakan Güler'e verilen rüşvetlerin oğlu Barış Güler'e teslim edildiği iddia edildi.

T.C. vatandaşlığı için kişi başı 1 milyon dolar

Soruşturmada Zarrab'ın yönetimindeki suç örgütünün Türkiye, İran, Dubai Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Rusya’da faaliyet gösterdikleri belirlendi. Zarrab’ın 'istisnai olarak Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirmek istediği' kişileri Bakan Güler'e ilettiği belirtildi. Buna göre, soruşturma kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına 'istisnai' olarak geçecek her bir örgüt mensubu için Bakan Güler, oğlu Barış Güler ve Reza Zarrab'ın kişi başı 1 milyon dolar rüşvet karşılığında anlaştıkları iddia edildi. Bakan Güler'in toplamda 5 milyon dolar karşılığında 'istisnai' vatandaşlık yöntemiyle Türk vatandaşlığı kazandırdığı belirtildi.

Emniyet müdürünü sürdürmek 400 bin dolar

Öte yandan, İçişleri Bakanı Güler'in Zarrab'ın isteği üzerine emniyet müdürü Orhan İnce'yi 400 bin dolar rüşvet karşılığında sürdürdüğü, aynı emniyet müdürünü meslekten ihraç etmek için ise 3 milyon dolara anlaştıkları ileri sürüldü.

Güler: O şeyi hallettiler değil mi?

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’e “Telefonda dikkatli olun” uyarısında bulunduğu ortaya çıktı. Savcılığın operasyonu öne almasına bu görüşmenin neden olduğu iddia edildi.

Muammer Güler’in oğlu Barış ve işadamı Reza Zarrab’la yaptığı telefon görüşmeleri soruşturma dosyasına girdi. Tapeler incelendiğinde çok çarpıcı ayrıntılar gün yüzüne çıktı. Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin Zarrab hakkında ihbarda bulunmasından sonra Bakan Güler’le konuşması dosyaya girdi. Güler’in İnce hakkında soruşturma açtırdığı ve meslek hayatının bitirebileceğinini söylediğin telefon görüşmelerine yansıdığı öne sürüldü. Güler’in telefon görüşmesinde İnce hakkında “Defterini düreceğim o pez...gin” dediği iddia edildi.

Soruşturma dosyasına giren telefon tapesine göre Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’le 26 Ekim 2013 tarihinde yaptığı görüşme şöyle:

‘Dikkatli ol oğlum’

Muammer Güler: Belki seni de dinleyen varsa

Barış Güler: Özgür’ü de dinliyor olabilirler. Ben Tunç’u uyardım ben

Muammer Güler: Yani hayır artık o şeyi Barış senle konuşcak o şeyi artık o şekilde yapmayın kesinlikle

Barış Güler: Evet biliyorum

Muammer Güler: Tamam oğlum tamam peki ben onu araştıracağım onun kim olup olmadığını. Dikkatli ol oğlum. Telefonda da dikkatli olun. Kendisiyle konuşurken de dikkatli olun

‘Dün halletti’

İddiaya göre Muammer Güler, rüşvetin teslim edilmesinden sonra Barış Güler’den “paranın hepsini alıp almadığını” sordu. Telefon görüşmesi şu şekilde gerçekleşti:

Barış Güler: Ben yarın istanbul’a dönüyorum. Reza bey mi?

Muammer Güler: İstanbul’da mı?

Barış Güler: İstanbul’a gelecek

Muammer Güler: Hı tamam o şeyi hallettiler değil mi hepsini?

Barış Güler: Hı hı... Evet evet evet evet

Muammer Güler: O hani Özgür Özgür bir şey diyordu hani hani... Bir şey kaldı diyodun... Dün mü halletti?

Barış Güler: Dün halletti dün halletti dün halletti

Muammer Güler: Ordan bir şey kalmadı yani

Barış Güler: Yok bir şey kalmadı bir şey kalmadı

‘Defterini düreceğim o pez...gin’

Muammer Güler’le Reza Zarrab arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmesinde Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin tayin edilmesi sonrasında mahkeme kararıyla tekrar İstanbul’a tayin olması üzerine konuşuluyor. Güler'in “Tayin ettik akıllanmazsa meslekten ihraç ederim, it oğlu itin burnundan fitil fitil getiririm. Gerekirse gasp edildiğini, rüşvet istediğini söylersin, 2 satır ifadenle meslekten atarım” sözleri tapelere şöyle yansıyor:

Reza Zarrab: O kesin o beni benim haberim var bu bana benim kulağıma 10 gün önce geldi bu oğlanın bunu yapmak istediği

Muammer Güler: Yok ben şimdi bunun heralde bunun babasıdır Nuri Elibol. Daha bu Orhan’ın tayini ile ilgili bana yazmış felan ben ona randevu vermemiştim şimdi buna... Şimdi buna vereceğim diyeceğim ki “Bak bu adamınızı ben sadece tayin ederek kurtardım ama daha üzerine giderseniz bunun bir yerlere çöktüğünü işlem işleme koyarsam bu adam meslekten gider onun için ayağınızı

denk alın...” Gerektiğinde daha da ileri giderse dersin ki “Kardeşim bana çöktü benden şöyle bir rüşvet istedi...” Hayır bunu daha ileri götürürlerse o zaman da ben senin azından iki satır ifade alırım bunu aynı gün işleme çektiririm ve meslekten attırırım bu peze...gi. O pez...gin defterini dürerim, itoğlu itin burnundan getiririm, meslekten ihraç ederim.

‘Kafasını kopartırım rahat ol’

Muammer Güler’e ait olduğu iddia edilen başka bir görüşme de şu şekilde oldu: “Barış bana söyledi, o konuyu o terbiyesiz adamın uyarısını yapacağım sen orda rahat ol. Ondan hiçbir sıkıntı olmaz... Ben onun terbiyesizin kafasını kopartırım onda rahat ol”

Güler'in milyonlarca rüşvet karşılığında yaptıkları

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in rüşvet karşılığında yaptığı işler ise soruşturma dosyasında şöyle sıralanıyor:

-Reza Zarrab'ın abisi ve babasının da bulunduğu ve şüpheliler arasında yer aldığı belirtilen 5 kişiye 'istisnai yoldan' Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığına 5 milyon dolar rüşvet karşılığında alınmaları.

-Zarrab'ın Çin'de hayali işlemlerde kullandığı paravan firmaların sıkıntılarının giderilmesi için Çin Bankalarına bizzat referans mektubu yazılması

-Zarrab'ın takip edilmesinden şüphelenmesi üzerine, Muammer Güler tarafından hakkında soruşturma olup olmadığının araştırılması ve Zarrab'a hakkında yürütülen soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilerek soruşturma hakkında bilgi verilmesi,

-Reza Zarrab'ın usulsüzlüklerini MASAK’a ihbar eden Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin İstanbul’dan tayininin rüşvet karşılığında çıkarılması

-Reza Zarrab’ın Trafik uygulamalarında durdurulmaması için 1,5 milyon dolarlık rüşvet karşılığında koruma polisi tahsis edilmesi,

-Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi

Aydınlık

AKP cemaat erdoğan operasyon Erdoğan Bayraktar ali ağaoğlu muammer güler Gülen mustafa demir süleyman aslan