AKP’nin Başkanlık modeli

Tayyip Erdoğan'ın "geçmeliyiz" dediği başkanlık sisteminin ana hatları belli oldu. Cumhurbaşkanın mevcut yetkileri ile yürütmenin yetkilerini tekelde toplayan sistemde, başkan bakanları meclis dışından seçecek. Başkanlığa geçiş ve yeni anayasa da AKP'nin seçim beyannamesinin ana propagandası olacak.

AKP’nin Başkanlık modeli

AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde en önemli vaadi başkanlık sistemi olacak. Söz konusu modelde, Devlet Başkanı yürütmenin de başında yer alacak.

Sabah Gazetesinin haberine göre başkanlık sistemi AKP'nin seçim beyannamesine giriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tafafından Nisan ayında açıklanacak beyannamede Tayyip Erdoğan'ın istediği gibi İktidar partisinin ana seçim propagandası olacak.

Önerilen sistemde başkan yürütmenin başı olacak ve bakanları kendisi seçecek. Tek Meclisli yapının korunduğu sistemde bakanlar başkanın çalışma ekibi olarak millettvekilleri dışından seçilecek.

Mevcut Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkileri Başkan'a geçecek. Yani Başkan tıpkı Cumhurbaşkanı gibi kanunları onaylayacak. İhtiyaç duyduğu konularda Başkanlık kararnamesi çıkarabilecek. Kanunların uygulanmasını sağlamak üzere, yönetmelik çıkarabilecek.

Mevcut meclisin yetkileri ise devam edecek. Yani yasa çıkarma, bütçeyi onaylama ve savaş ilanına karar verme gibi yetkiler Meclis'in sorumluluğunda kalacak. Başkan seçilen kişi 5 yıl süreyle görev yapacak ve 2. Kez seçilme hakkına da sahip olacak.

AKP başkanlık sisteminin tüm ayrıntılarını 7 Haziran seçimlerinden sonra açıklamayı planlıyor. Bunun için başlanacak yeni anayasa çalışmalarında da başkanlık modeli temel çerçeve olacak.

ulusalkanal.com.tr