Bu vaat ittifak dağıtır

AKP ve MHP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ınaçıkladığı seçim bildirgesinde,HDP’nin sürekli gündemde tutmaya çalıştığı, ‘eşit vatandaşlık’ kavramı yer aldı. Devlet Bahçeli’nin bu ifadeye sessiz kalması dikkat çekti

Bu vaat ittifak dağıtır

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın önceki gün kamuoyuna açıkladığı seçim bildirgesinde, AKP’nin 7 Haziran ardından da 1 Kasım 2015’te yapılan seçimlerde olduğu gibi “eşit vatandaşlık” kavramına vurgu yapılması dikkat çekti.

Erdoğan’nın önceki gün açıkladığı 360 sayfalık seçim bildirgesinde, “Eşit vatandaşlık” kavramına “Haklar ve Özgürlükler” adını taşıyan bölümün vaatler kısmında yer verildi. “Eşit vatandaşlık” konusu bildirgede şu ifadelerle yer aldı:

“... Kapsayıcı ve evrensel değerlere dayalı bir vatandaşlık anlayışı içerisinde, birliğimizi ve bütünlüğümüzü pekiştirmeyi sürdüreceğiz. Milletimizin temel değerlerinin yoğrulduğu tarihi yolculuktaki birlikteliğimizi ve eşit vatandaşlık anlayışını benimsiyoruz. Bu anlayışla, devletin, bütün toplumsal kesimlerle hakkaniyet ölçüsünde, eşitlik temelinde ve demokratik bir ilişki geliştirmesini sağlayacak; toplumsal zenginliğimizin tüm unsurlarını çoğulcu bir yaklaşımla kucaklamaya devam edeceğiz. Topluma kimlik ve yaşam tarzı dayatılmasının karşısında olmaya devam edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızın özgür fertler olarak güven içinde yaşadığı, geleceğe umutla baktığı, birinci sınıf olarak kabul edildiği ve muamele gördüğü bir ortamı tesis etmeyi sürdüreceğiz.”

MHP KARŞI ÇIKMIŞTI

Bahçeli, ortağı AKP’nin seçim bildirgesinde yer alan, HDP ve PKK’nın söylemleri arasında bulunan, “eşit vatandaşlık” ifadelerine ses çıkarmadı.

MHP geçmişte, TBMM’de temsil edilen partilerin oluşturduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından yürütülen anayasa değişiklikleri ile ilgili tartışmalarda PKK/HDP’nin siyasi projesi olan “eşit vatandaşlık” kavramına şiddetle karşı çıkmıştı.

BİRGÜL AYMAN GÜLER: SIKINTI YARATIR

Eski CHP Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, “eşit vatandaşlık” kavramını değerlendirdi. Güler, “eşit vatandaşlık”ın HDP/PKK tarafından dile getirilen bir siyasi proje olduğu vurgulayarak şöyle dedi:

“2015’te olduğu gibi bugünkü seçimlerde de bunun açık ve kapalı bir şekilde sahip çıkıcısı HDP. Daha önce diğer partilerin resmi belgelerinde “eşit vatandaşlık” kavramını serpişmiş bir şekilde görüyorduk. Maalesef o serpiştirme yine var. AKP’nin seçim bildirgesindeki ‘eşit vatandaşlık’ ifadesi buna örnek. Ancak ne kadar ciddiye almak gerekir, bunu tartışmalı. Çünkü 360 sayfalık metinde kes yapıştır usulüyle çalışıldığı belli. Yama gibi duran bir söz. Elimizdeki metin bir bildirge olduğuna göre biz bunu vaat ve söz gibi kabul etmek durumundayız. Ortada, Cumhur İttifakı için önemli bir sorun var demektir.”

Prof. Dr. Güler, Facebook hesabında “eşit vatandaşlık” kavramının ne anlama geldiği şöyle açıklıyor:

“Türk vatandaşlığından vazgeçilmesi ve halkın etnik topluluklara bölünmesi isteğidir. Eşit vatandaşlık, bireyler arasında eşitlik, yurttaşların eşitliği demek değildir. Bu taleple istenen, etnik toplulukların anayasada kimlik olarak tanınması, etnik anadillerin ulusal ve bölgesel resmi dil haline gelmesi, tüm devlet ve toplum hizmetlerinde çok-resmi dil olması, seçimlerde parlamentonun ve belediye meclislerinin etnik topluluk kotaları temelinde oluşturulmasıdır. Bu, günümüzde Bosna-Hersek’te Dayton Anlaşması’yla kurulmuş olan ‘milliyetler sistemi’ne geçilsin demektir. Elbette olmazsa olmaz şartı, Anayasadan Türk vatandaşlığının silinmesidir. HDP bu amaca odaklı çalışır.”

Zihni Erdem

Aydınlık

mhp AKP