Türkmen ve Araplar kaçıyor

IŞİD’in ilerleyişi ve ABD öncülüğündeki koalisyonun bombalarından kaçan on binlerce Türkmen ve Arap Türkiye’ye geçmek için sınıra geldi. Sınıra yakın alanlarda çatışmalar sürüyor. Askeri ve yerel kaynaklar, olayların PYD’nin bölgedeki hâkimiyetini güçlendireceği görüşünde birleşiyor. Kaynaklar, etnik temizliğin yapılabileceğini, bölgenin demografik yapısının değiştirilmek istendiğini iddia ediyor.

Türkmen ve Araplar kaçıyor

Suriye sınırında hareketlilik artıyor. On binlerce Türkmen ve Arap Türkiye sınırına doğru ilerliyor.

IŞİD’in ilerleyişi karşısında ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin de hava bombardımanları ise bu kaçışın boyutlarını daha da büyütüyor.

Askeri kaynaklara göre, koalisyonun attığı bombalar PKK’nın Suriye kolu PYD’ye alan açıyor. Kaynaklar, hem bombalardan hem de IŞİD’den kaçan on binlerce Türkmen ve Arap’ın Türkiye sınırına kaçtığını doğruluyor.

Türkmen ve Araplardan boşalan köylerin de PYD tarafından doldurulduğunu belirten kaynaklar, “Bölgenin yapısının değiştirilmeye çalışıldığını” ileri sürüyor.

Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı ve Meclis Sözcüsü Tarık Sulo, PYD’nin koalisyon bombalarıyla kontrol alanlarını genişlettiğini belirtti. Sulo, açıklamasında Türkmenlerin bölgeden zorla sürüldüğünün altını çizdi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa da “Biz demografik yapı değişmesin diye Türkmenlerin bulundukları yerlerde kalmasını önemsiyoruz” dedi. Hürriyet’e konuşan Suriyeli Türkmen lider, “İlk etapta 2 bin Türkmenin Türkiye’ye geçeceğini tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı. Alınan bilgilere göre, IŞİD önce birçok Türkmen ve Arap köylerini ele geçiriyor. Ardından koalisyon güçlerinin bombaları hem bölge halkını hem de IŞID’i alandan uzaklaştırıyor, bombalanan yerler PYD güçlerince dolduruluyor. Koalisyon ülkelerinin IŞİD’in hakim olduğu bazı bölgeleri ise vurmaması dikkat çekiyor.

IŞİD’in yaşam merkezlerine giden su yollarını da ele geçirdiği, buradan suları keserek, köylerde yaşayan insanları göçe zorladığı da gelen bilgiler arasında.

ulusalkanal.com.tr

ışid sınır Türkmen arap Sur daiş