Topladıkları mantarları ihraç ediyorlar
SİNOP'un Erfelek İlçesi’ndeki 46 köyde toplanan mantarlar yurt dışına ihraç ediliyor.
Erfelek İlçesi’ndeki köylerde oturanların en önemli gelir kaynağından biri doğada yetişen mantarlar oluşturuyor. Köylerde oturanların doğadan topladıkları 18 çeşit mantarı alan bir firma bunları Fransa, İngiltere, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. ATEK Gıda İşletmesi yöneticilerinden Ahmet Bayramoğlu, 20 yıldır bu işle uğraştıklarını belirterek, şöyle dedi:
"İç piyasaya yaptığımız satışın yanı sıra geçen yıl Avrupa ülkelerine 200 ton mantar ihracatı yaptık. İlçe merkezi ve köylerinden topladığımız mantarları kurutarak ya da şoklayarak depoluyoruz ve sipariş üzerine paketleyerek yurt dışına yolluyoruz. Ağırlıklı olarak fesleğen mantarı, trompet mantarı, sarı mantar ve kanlıca mantarı gönderiyoruz. 20 yıldır köylü vatandaşlarımız bu şekilde para kazanıyorlar."
Erfelek İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Koca ise, yöre halkının önceden bu mantarların çoğunun yenilebildiğini bile bilmediğini belirterek, şöyle dedi:
"Bu nedenle her yıl tonlarca mantar ormanlarda çürüyerek ziyan oluyordu. Halkımız mantar konusunda bilgilendi. Doğada kendiliğinden yetişen bu mantarları toplayıp kazanç elde ediyorlar. Firma vatandaşlardan mantarları kilosuna 1.5-4 TL ödeyerek alıyor. İlçemizdeki 46 köyde yaklaşık 600 kişi bu işi yaparak gelir elde ediyor. Doğal bir servet olan mantarları değerlendirmeyi hem de yöre insanına gelir kazandırmayı amaçlıyoruz. İlçemizde kestane üretiminden sonra mantar, ekonomimizi canlı tutuyor. Ülkemizde tamamen doğal koşullarda, hiçbir emek ve sermaye harcanmadan yetişen onlarca çeşit tüketilebilir mantar türü var. Bu türlerin bir çoğu Avrupa'da teknolojik imkanlar kullanılarak üretilmeye çalışılıyorken ülkemizde kendiliğinden yetişen mantarlar bilinçsizlik yüzünden ormanlarda çürümeye terk ediliyor."
DHA