Tüketici haklarını kısıtlayan tasarıya karşı dernekler harekete geçti

Bankalara geniş ayrıcalıklar getiren "Tüketici Kanunu Tasarısı" tüketici derneklerini harekete geçirdi. Tüketici Dernekleri, yıl sonuna kadar Meclis'ten geçirilmesi beklenen tasarıda değişiklik yapılması için Başbakan Erdoğan'a mektup gönderecek.

Tüketici haklarını kısıtlayan tasarıya karşı dernekler harekete geçti

Derneklerin itiraz ettiği en önemli noktalardan biri, bankaların yurttaşlardan hizmet bedeli adı altında aldığı 65 çeşit ücret ve komisyonun yasal hale getirilmesi. Dernekler, tasarıda BDDK tarafından belirlenmesi öngörülen bu maddenin tamamen kaldırılmasını isteyecek. Kredi işlemlerinde, faiz dışında herhangi bir ücretin alınmaması talep edilecek.

Tasarıya, "Uyuşmazlık halinde ispat yükü kredi verene aittir" cümlesinin eklenmesi, Tüketicinin Bilinçlendirilmesi'nin ayda 10 dakika yerine haftada en az 20 dakika olması talep edilecek.

"Çocukların reklamlarda reklam aracı olarak kullanılmaması", kanun görüşmelerinde tüketici örgütlerinin temsilci sayısının 1'den 2'ye çıkarılması da derneklerin istekleri arasında.

Mektuplar, bayramdan sonra Türkiye genelindeki 102 il ve ilçedeki postaneden Başbakan Erdoğan'a gönderilecek. Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlamasından itibaren de Meclis önünde eylemler yapılacak.

ulusalkanal.com.tr