Suriye çıkmazındaki Türkiye...
Türkiye'yi Rusya'nın karşısına kim itiyor?
Evet, Rusya savaş uçağı Türkiye semalarında vuruldu. İlk NATO ülkesidir ki, 1950'den sonra Rusya uçağını vurarak düşürüyor ve devlet başkanı düzeyinde derhal beyan ediliyor ki, evet, biz onu vurduk. Analistler diyorlar ki, güya yalnız bundan sonra Rusya-Türkiye Gerginliği oluşmuştur. Ama ben o görüşte değilim.
Gerginlik Rusya Suriye’ye girerken vardı. Bu uçak düşürme olayı olmasaydı bile Rusya ile Türkiye karşı karşıya geleceklerdi. Rusya Esad'ın yardımına gelirken bilinmeliydi ki, bölgeye Türkiye'nin sergilediği siyasetin aleyhine büyük bir güç gelmiştir ve bu, dış politikada hassasiyetle dikkate alınmalıydı. Bana öyle geliyor ki, Türkiye, ABD'nin "Rusya ile DAEŞ’i birlikte vuruyoruz" oyununa inanarak bu kuzey ülkesinin burada ne işi var sorusuna cevap aramakta bir hayli geç kaldı .
Rusya daha önceden beyan etmişti ki, Esad'ı savunmaya geliyor ve ona karşı olan tüm güçleri buradan çıkarmakla yükümlüdür. Suriye'nin gelecek kaderinde Türkiye'nin söz sahibi olmaması için buraya gelir gelmez Türkmenleri hedef aldı. Neden? Rusya liderinin G-20 Zirvesi'nde "G-20’nin arasında DAEŞ’e yardım edenülkeler vardır" derken sizce kimi kastediyordu? Elbette Türkiye'yi. Bunu Rusya’da açıkça yazanlar oldu. Ama Türkiye’de dikkate alan olmadı. Ve Türkiye'ye karşı bu uçak "provakosyonunu" nun yapılacağı beklenmeliydi.
Ben inanıyorum ki, Rusya Türkiye'yi kızdırmak için Türkmenleri hedef seçmişti ve uçağın vurulması da tesadüfi olay değildir. Bakın, olaya ilişkin görüş açıklarken Obama ne diyor: "Her ülkenin kendi topraklarının koruma hakkı var." Gelişigüzel sözlerdir. Neden dostunu, NATO ortağını açıkça savunmuyor Obama? Bir soran var mı? NATO’nun başını çeken lider ülke başka bir “stratejik müttefikinin” haklı eylemini açıkça savunmak yerine, böyle belirsiz bir söylemde bulunuyor. Bu ayrıca Amerika'nın Türkiye'yi Rusya ile karşı karşıya koyacağına işarettir. ABD Türkiye'yi Rusya ile savaşa gönderiyor!
Sorunun başından itibaren kendini Suriye çıkmazının, alevin, ateşin içine atmak istemeyen bir Türkiye kamuoyu mecburen bu savaşın taraflarından birine dönüşmektedir. Bu böyle bilinmelidir ve bunun tek sorumlusu ise Amerika’dır. Çünkü eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ifade ettiği gibi, Suriyedeki bütün terörist gruplar gibi DAEŞ de Amerikanın istibaratının ürünüdür. Bu sebepten başından beri ABD Türkiye'nin hiçbir teklifine olumlu yaklaşmadı. Türkiye, uçuşa yasak bölge istedi, ABD neden bunu değerlendirmedi? İşte bunun için! Bakın, diğer NATO ülkelerini de sessizlik sarmış.
Diyelim ki, Amerika Irak’a müdahaleden sonra kimseyle açık savaşa girmek istemiyor. Böyle kabul edelim. Acaba Gürcistan'ın arkasında neden durmadı? Ukrayna'nın Kırım bölgesi işgal edilince de Amerika yine böyle söylemlerden uzağa gitmedi. Ukrayna'yı ejderha ile yüz yüze bıraktı. Rusya ise Amerika'nın "desteği" ile hedef olarak seçtiği tüm yerlere kararlı şekilde girmekte devam ediyor. Bu olaydan sonra Kremlin'in de çok sert bir üslupla Türkiye'ye yüklenmesi gösteriyor ki, gerilim askeri gerilimdir ...
Unutmayalım ki, Rusya ile Türkiye arasında son yüzyıllarda olan tüm savaşlar Rusya'nın zaferi ile sona ermiştir. Rusya artık yeni savaşın hazırlığını da görmüştür. Altyapısını da yapmıştır. Hem diplomatik, hem de askeri... Türkiye'nin sınırlarındadır, hem Kuzey'de, hem de güneyde. Rusya'nın İran ve Ermenistan gibi müttefikleri, bu ülkelerde askeri, hava üsleri var. İki gün önce S-300’lerleilgili son kararı- onların İran'a verilmesi bu hazırlığın işaretleridir. Gümrü’deki (Ermenistan) Rusya'nın en büyük 102 sayılı hava üssünün hemen hazır duruma getirilmesi de gösteriyor ki, gerilim çok ciddi ...
... Savaş kapıdadır.
Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı
Erciyes Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi
ulusalkanal.com.tr