FETÖ/PDY'nin “İzmir Adliyesi'ndeki fişleme“ davası
İzmir Adliyesinde yapılanan FETÖ/PDY üyelerinin, "bazı hakim, savcı ve personeli fişledikleri", "bazı dosyalardaki bilgileri örgüte aktardıkları" iddialarına yönelik soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 8 sanık hakkında açılan davada, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi
İZMİR (AA) - İzmir Adliyesinde "bazı hakim, savcı ve personeli fişledikleri", "bazı dosyalardaki bilgileri örgüte aktardıkları" iddialarına yönelik Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında açılan ve ikisi tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedildi.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "terör örgütü üyesi olmak", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "bazı dosyalardaki bilgileri örgüte aktarmak" suçlamalarıyla yargılanan tutuklu sanıklar Y.K. ve M.F.S. ile tutuksuz sanıklar, bazı müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu.
İzmir Emniyet Müdürlüğünün hazırladığı, sanık M.F.S'nin cep telefonuna FETÖ mensuplarının kullandığı "ByLock" isimli kriptolu yazışma programını indirdiğine ilişkin raporun mahkemeye ulaştığını ve dosyaya konduğunu ifade edildi.
Tanıklardan A.O.Ö. verdiği ifadede, bağlı olduğu sendikal çalışmalar nedeniyle, yürütülen FETÖ soruşturmasında tutuklu bulunan İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu eski Başkanı Akar Karasu tarafından tehdit edildiğini, baskı gördüğünü anlatarak 2015'te yapılan Adalet Bakanlığı personeli görevde yükselme sınavıyla ilgili olarak sendikanın genel merkezinden "fişleme" olayına ilişkin herhangi bir talimat almadıklarını, bu nedenle sınav sonrası adliye içerisinde bazı personelin fişlendiği meselesinin münferit bir olay olduğunu savundu.
Diğer 5 tanığın dinlenmesinin ardından tutukluluk incelemesine geçilen duruşmada, sanık ve avukatların talepleri alındı.
Sanık M.F.S, meslekten ihraç edildiği için ailesinin mağdur olduğunu söyleyerek tahliyesini istedi.
Y.K, tutukluluk incelemesine dair yaptığı savunmada, gerek soruşturma gerekse yargılama aşamasında gerçekleri anlattığını, ByLock programı kullanmadığını, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ne kadar adliye personeli varsa, onlarla HTS kayıtlarının incelenmesini, eğer varsa örgütle bağlantısının ortaya çıkartılmasını talep ederek, FETÖ ile mücadele eden birinin örgüt üyesi olarak suçlanmasının üzücü olduğunu ve tutuksuz yargılanmak istediğini mahkeme heyetine iletti.
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, M.F.S. ile Y.K'nin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
- Operasyon
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, "FETÖ/PDY üyelerinin adliyede kadrolaşması, fişleme yapması ve dosyalardaki bazı bilgilerin örgüte aktarılması" iddiaları üzerine 23 Şubat 2015'te İzmir'in Karşıyaka, Torbalı, Menemen ilçeleri ile Manisa'da operasyon gerçekleştirilmişti.
Zanlıların, savcı ve hakimler hakkında "FETÖ ile bağlantılarına göre" fişleme yaptıkları, FETÖ'ye yönelik soruşturmalarla ilgili bilgileri UYAP sistemi üzerinden temin ederek örgüte aktardıkları, adliyeye personel alımına yönelik mülakatları etkilemek ve örgüt üyelerinin önünü açmak amacıyla yüksek puan alan diğer adayları "FETÖ üyesi" gibi gösterip elenmelerini sağladıkları iddia edilmişti.
Operasyon kapsamında yapılan aramalarda İzmir'deki "delillerin karartılmasına yönelik dava" ile ilgili hakim, savcı ve adliye personeli hakkında belgeler ele geçirilmişti. Operasyonda gözaltına alınan 3'ü tutuklu 8 sanık hakkında dava açılmıştı.
28 Eylül'deki duruşmada ise T.A. hakkında tahliye kararı verilmişti.