Musul Başkonsolosluğu'nun vurulmasına ilişkin açıklama

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası koalisyon uçakları tarafından vuruldu. Dışişleri Bakanlığı, IŞİD kontrolündeki binanın Türkiye'nin onayı alınarak vurulduğunu duyurdu.

Musul Başkonsolosluğu'nun vurulmasına ilişkin açıklama

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu, koalisyon gücüne ait savaş uçakları tarafından vuruldu.

Başkonsolosluğa yönelik hava harekatı sabaha karşı saat 03.00’te yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı harekattan hemen sonra yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Haziran 2014'ten bu yana IŞİD işgali altında bulunan Musul Başkonsolosluğunda üst düzey IŞİD teröristlerinin ikamet ettiği istihbaratı alındığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk Başkonsolosluğu’nun IŞİD tarafından uzun süredir karargah olarak kullanıldığının anlaşılması üzerine koalisyon güçleri tarafından operasyon yapıldığını kaydetti. Açıklamada, söz konusu operasyonun hazırlık ve icrasına ilişkin tüm aşamalarda Türkiye'nin görüş ve onayının alındığını vurguladı.

IŞİD 11 Haziran 2014’de Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenlemişti. Özel harekat polisleri tarafından korunan konsolosluk binasına 900'den fazla IŞİD militanının yaptığı baskında, Türkiye'nin o dönemki Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da dahil olduğu 49 kişi rehin alınmıştı.

Uzun pazarlıklar sonrası IŞİD’in elinde rehin tuttuğu 49 konsolosluk çalışanı, 20 Eylül 2014’te serbest bırakılmıştı.

ulusalkanal.com.tr

ışid dışişleri bakanlığı daeş