İsrail baskısı istifa getirdi

İsrail’in Gazze saldırılarını araştırmakla görevli Birleşmiş Milletler Komisyonu'nun Başkanı William Schabas görevinden istifa edeceğini açıkladı. Schabas, istifasına gerekçe olarak İsrail'in yaptığı baskıyı gösterdi.

İsrail baskısı istifa getirdi

Birleşmiş Milletler'in İsrail’in Gazze saldırısını araştırmakla görevlendirdiği komisyonun başkanı William Schabas, görevinden istifa edeceğini açıkladı. İstifa gerekçesi ise İsrail'in yaptığı baskı.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda 2 bin 150'den fazla Filistinli yaşamını yitirmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış ve yaklaşık 92 bin bina zarar görmüştü. Saldırıların ardından, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi; insan hakları ve hukuk ihlallerini araştırmak için uluslararası bir araştırma komisyonu kurdu. Komisyonun başına da William Schabas getirildi.

Ancak Schabas'ın başkanlığı İsrail'in tepkisini çekti. İsrail tarafı, Schabas'ın daha önce Filistin Kurtuluş Örgütü’ne danışmanlık hizmeti verdiğini, bu nedenle tarafsız olmayacağını öne sürdü.

Bu şartlar altından çalışmasının mümkün olmadığını belirten Schabas, uygun seçeneğin istifa etmesi olacağını söyledi. Kanadalı akademisyen, Mart ayında Birleşmiş Milletler'e sunulması beklenen raporun tartışmaların gölgesinde kalmaması için bu kararı aldığını ifade etti.

2012 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü'ne 1300 dolar ücretle danışmanlık yaptığını belirten Schabas, bunun herkes tarafından bilindiğinin altını çizdi. Schabas, “Görünen o ki insan haklarını savunmam beni çirkin saldırıların hedefi haline getirdi” dedi.

ulusalkanal.com.tr