Onayda son gün! Kullanıcılara kısa mesaj ve e-posta yağmuru

Türkiye'de kurumların kullanıcıların kişisel verilerini edinen ve bunları işlemesiyle ilgili Kişisel Verilerin Korunması (KVK) Kanunu'na uyum sürecinde bugün, son gün. Bu kapsamda, işletmeler tarafından kullanıcılarına kısa mesaj ve e-posta aracılığıyla kişisel veriler hakkında aydınlatma metni gönderiliyor. Metinde genel olarak kişinin hakları ve kişisel verilerle ilgili detaylı bilgiler aktarılıyor. Bu arada iirketler SMS onayı için isterken, izin vermeyenlerin üyeliği iptal ediliyor. İşletmelere yükümlülüklere uymamaları durumunda uygulanacak olan idari para cezaları 1 milyon TL'ye kadar çıkıyor.

Onayda son gün! Kullanıcılara kısa mesaj ve e-posta yağmuru

Türkiye'de kişisel verilerin korunması için 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması (KVK) Kanunu'nda işletmelere tanınan iki yıllık uyum süreci bugün doluyor. 7 Nisan 2016 tarihinden önce işlenmiş olan kişisel verileri kanuna uyumlu hale getirmeye çalışan işletmelerin de 7 Nisan 2018 tarihi itibarıyle bu süreci tamamlamış olmaları gerekiyor.

Sürenin dolmasına az bir zaman kala, kurumlar tarafından vatandaşlara e-posta ve kısa mesaj aracılığıyla kişisel veriler hakkında bilgilendirme metni göndeiriliyor.

'Kişisel Veriler Hakkında Aydınlatma Metni'nde detaylı bilgiler yer alıyor.

Metinde kurumun internet sitesinin ziyaret eden, kurumla irtibat kuran herkesin kişisel verilerine saygı gösterildiği belirtiliyor. Kurumun ürün ve hizmetlerinden faydalanan kişiler dahil, adı geçen kurumla ilişkili tüm gerçek kişilere ait her türlü kişisel verilerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ("KVK Kanunu")'na uygun olarak işlenmesini ve muhafazasını sağlamak için gerekli tedbirlerin alındığı ifade ediliyor.

Gönderilen metinlerde genel olarak, işlenen kişisel verilerin türleri, kişisel verilerin toplanması, işlenmesi ve işleme amaçları, işlenen kişisel verilerin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceği, kişisel veri toplamanın yöntemi ve hukuki sebebi, kişisel veri sahibinin KVK Kanunun 11. maddesinde sayılan hakları ve kişisel veri sahibinin başvuru hakkı hakkında bilgiler veriliyor.

Kişisel veri sahiplerinin hakları olarak şunlar belirtildi:

"Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,

Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,

Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,

Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,

Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,

KVK Kanunu'nun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,

İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,

Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahiptir."

CEZASI VAR

2016 yılında yürürlüğe giren KVK Kanunu kapsamında, kişisel verilerin elde edilmesi sırasında ilgili kişilere karşı aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında 5 bin TL ile 100 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak. KVK Kanunu kapsamında kişisel verileri tutan ve işleyen işletmelere yükümlülüklerine uymamaları durumunda uygulanacak olan idari para cezaları 1 milyon TL'ye kadar çıkıyor.

ulusal.com.tr

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu