Milletvekili maaşları bin 700 lira artacak

Memurlara zam yapılmazken emekli aylığı da alan milletvekillerinin maaşlarına yılbaşından itibaren bin 700 lira zam yapılacak. Yapılan zammın miktarı iki asgari ücretlinin maaşına dank geliyor.

Milletvekili maaşları bin 700 lira artacak

Memurlara zam yapılmazken emekli aylığı da alan milletvekillerinin maaşlarına yılbaşından itibaren bin 700 lira zam yapılacak. Yapılan zammın miktarı iki asgari ücretlinin maaşına dank geliyor.

Hükümetin TBMM’ye sunduğu bütçe yasa tasarısıyla milletvekillerinin emekli aylığı ve maaşlarında 2015 yılında yapılacak artışlar belli oldu. Bütçenin sunulduğu haliyle kabul edilmesi durumunda milletvekillerinin emekli aylıkları yüzde 9.5, maaşları da yüzde 7 zamlanacak. Emekli aylığı da alan yaklaşık 400 milletvekili yeni bütçenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 1 Ocak’tan itibaren net bin 700 lira zamlı maaş alacaklar. Emekli ve çalışan milletvekillerinin Ocak zammı iki asgari ücretlinin maaşına denk geliyor.

Yeni zamlarla birlikte emekli ve çalışan milletvekillerinin maaşı bazı yan ödemeler hariç, 23 bin 200 liraya ulaşacak. Emekli olmayan milletvekillerinin maaşlarındaki net artış da bin lira olacak.

ERDOĞAN’IN MAAŞI 43 BİN 750 LİRA

Yeni bütçeye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşı da 3 bin 800 lira artıyor. Şu anda 39 bin 950 lira alan Erdoğan, 1 Ocak’tan itibaren 43 bin 750 lira maaş almaya başlayacak.

Milletvekillerinin şu an ek ödemeyle birlikte 7 bin 479 lira olan emekli aylıkları 2015 yılı başında 8 bin 190 liraya yükselecek. Emekli olmayan milletvekillerinin 14 bin lira olan maaşları da Ocak’tan itibaren 15 bin lira olacak.

ERDOĞAN’IN MAAŞ ARTIŞI VEKİLLERE DE YARADI

Milletvekili maaşları daha önce Başbakanlık müsteşarının maaşına göre belirleniyordu. Dolayısıyla yapılacak zamlardan az da olsa memurlar da etkileniyordu. Ancak 2013 başında yapılan bir düzenlemeyle milletvekili maaşları ve emekli maaşları Cumhurbaşkanının maaşına endekslendi.

Konu ile ilgili Aydınlık’a bilgi veren bir Sayıştay üyesi milletvekillerinin maaş durumunu şöyle anlattı:

“2013’te yapılan ve kamuoyunda çok tartışılan son düzenleme ile milletvekili maaş ve emekli maaşları Cumhurbaşkanı maaşına endekslendi. Cumhurbaşkanı maaşını esas olarak kendi belirliyor. Bunu gizlemek için de ‘Cumhurbaşkanı ödeneği’ gibi bir kalem kullanılıyor. Yeni düzenlemeye göre cumhurbaşkanı emekli olurken çalışırken aldığı maaşın yüzde 40’ını alıyor. Başbakan cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 75’ini, milletvekilleri de yüzde 45’ini alıyor. Yani cumhurbaşkanı maaşı yükseldikçe milletvekilinin maaşı da emekli maaşı da yükseliyor.”

Aydınlık