"Mutabakat hakkında bilgim yok"

PKK-HDP kanadından ilk kez silahsızlanma ile ilgili açıklama yapıldı. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya 2015'in Mart ve Nisan ayına kadar silahsızlanma çağrısı yapacağını söyledi.

"Mutabakat hakkında bilgim yok"

AKP Hükümetinin 'Analar ağlamasın' sloganıyla terör örgütü PKK'nın ile başlattığı açılım süreci, 40'dan fazla insanın ölümüne ve milyonlarca liralık maddi zarara yol açan 6-7 Ekim olayları sonrası askıya alınmıştı.

Sürekli kamu düzeni vurgusu yapan hükümet, Öcalan'ı yanlış yönlendirip süreci sekteye uğrattıkları gerekçesi ile HDP heyetinin İmralı'ya gidişini izin vermemişti.

Hükümetle PKK arasında dolaylı yollardan uzlaşı arayışları sürerken, Öcalan'dan veto yediği iddia edilen Selahattin Demirtaş'tan dikkat çeken açıklamalar geldi.

HDP Eş Başkanı katıldığı bir televizyon programında sürecin askıya alınmasından önce Öcalan'la devlet heyeti arasında yapılan görüşmenin içeriğini açıkladı.

"Bugünlerde nasıl bir mutabakata varılmış yüzde yüz bilgi sahibi değilim" diyen Demirtaş, Öcalan'ın, müzakerede uzlaşı sağlanması halinde PKK'ya en geç 2015'in Mart ve Nisan ayına kadar silahsızlanması için çağrı yapacağını belirttiği, örgütün de buna yeşil ışık yaktığını söyledi.

Öcalan'ın müzakereyi aylara yaymayı düşünmediğini de kaydeden Demirtaş, ABD'nin gözlemci olması tartışmaları konusunda ise "Üçüncü gözlemci güç ve genişletilmiş heyetler İmralı'ya gidebilse süreç çok aleni yürüyecek." ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr