Ücretsiz izne yasal düzenleme talebi

Salgın döneminde ücretsiz izinden faydalanan işçiler için yasal düzenleme talebi geldi. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, ücretsiz izinli olan işçilerin işsizlik sigortasına hak kazanmasında sorun yaşayabileceğini belirtti. Ücretsiz izin günlerinin yıllık ücretli izin ve kıdeme dâhil edilmesi için çağrı yaptı.

Ücretsiz izne yasal düzenleme talebi

1 Temmuz’dan itibaren salgından etkilenen iş yerlerindeki çalışanlara verilen ücretsiz izin ödeneği sona erdi. Ancak ücretsiz iznin ardından hukuksal sorunların ortaya çıkıp çıkmayacağı belirsiz.

Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Hakan Toy, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Toy, salgın döneminde sürekli veya kısmi olarak ücretsiz izinli sayılan işçiler için ileride bazı hukuksal sorunların doğabileceğini belirtti:

- Pandemi döneminde geçen sürenin yıllık izin ve kıdem tazminatı hakkının kullanılmasında bu sürenin hesaba dahil edilip edilmeyeceği önümüzdeki günler için yorum sorunu çıkaracaktır. İşsizlik sigortasına hak kazanma bakımından prim ödenmeyen günler dikkate alınmayacağı için önümüzdeki günlerde hak kazanma sorunları yaşanacaktır.

Toy, bu uyuşmazlığın çıkması beklenmeden acil bir yasal düzenleme ile işçi lehine çözüm getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu sürelerin yıllık ücretli izin ve kıdeme dahil edilmesini önerdi. Yapılacak geçici bir düzenleme ile 1 Temmuz'dan itibaren ödeneği kesilenler için 1 Nisan 2020 öncesi hak kazanma koşulu aranması gerektiğini kaydetti.

Toy, salgın nedeniyle emekli olmak isteyen işçilerin önüne bazı engellemelerin çıkabileceğine de dikkat çekti:

- Yaşlılık aylığına hak kazanma ve aylığın hesaplanması bakımından kısa çalışma ödeneği dönemi ya hak kazanma bakımından dengenin korunması açısından kısmi süreli çalışanlarda olduğu gibi borçlanma hakkı getirilmeli. Uzun süreye yayılan bir borçlanma hakkı getirilerek hak kaybı önlenmelidir. Ya da bu süreye ait prim borçları işsizlik sigortası fonunda ödenmelidir.

pandemi türkiye ekonomi ücret işçi salgın emek ücretsiz izin