ABD'den IŞİD kararı

Galler'deki NATO Zirvesi'nin bir diğer önemli gündem maddesi de Ortadoğu'daki IŞİD tehditi oldu. Batılı ülkeler, IŞİD'e karşı yol haritalarını masaya yatırdı. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin önerisiyse bir "çekirdek koalisyon" kurulması oldu. Kerry, IŞİD'i etkisiz hale getirecek hava operasyonları için Türkiye'nin de dahil olduğu 10 ülkeye çağrıda bulundu.

ABD'den IŞİD kararı

Galler'deki NATO zirvesinde son ayların yakıcı gündemlerinden IŞİD terör örgütü de ele alındı. Batı ülkeleri IŞİD'e karşı geliştirilecek planlarını tartışmaya açtı.

IŞİD oturumlarının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel bir basın açıklaması düzenledi. Oturumların içeriği bu basın açıklamasında ortaya çıktı.

Kerry, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 10 NATO ülkesine "çekirdek koalisyon" teklifinde bulunduğunu açıkladı. Kerry, koalisyon teklifinin ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, Danimarka, Avustralya'yı kapsadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, çekirdek koalisyonun IŞİD'e finans kaynağının kesilmesi ve örgüte militan alımının engellenmesi için çalışacağını söyledi.

Kerry, "kırmızı çizgi" olarak tanımladığı kara operasyonlarının gündemde olmadığını, hava operasyonlarının ise değerlendirileceğini söyledi.

Irak ordusu ve bölgedeki diğer unsurlara IŞİD'e karşı destek verileceğini belirten Kerry, "diğer unsurlar" ifadesiyle bölgede desteklenecek grupların ucunu açık bıraktı.

Kerry, Irak'ta kurulacak yeni hükümette Sünnilerin etkin rol oynamaları için çağrı yaptı.

ulusalkanal.com.tr

karar abd ışid