İstanbul’un 100 Masalı

Osmanlı döneminde İstanbul’da anlatılan 100 masal kitaplaştırıldı. “İstanbul’un 100 Masalı” adını taşıyan kitap, konaklarda, yalılarda her yaştan İstanbullunun dinlediği masalları içeriyor.

İstanbul’un 100 Masalı

Osmanlı döneminde İstanbul’da anlatılan 100 masal, İstanbul’un Yüzleri Projesi kapsamında kitaplaştırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., bin odalı sarayları, birbirinden ihtişamlı köşk ve konakları, şehzadeleri ve hanım sultanlarıyla Osmanlı İstanbul’unda anlatılan 100 masalı tek kitapta bir araya getirdi. İstanbul’dan derlenen masallar arasında “Keloğlan ve Padişah”, “Kız Kulesi’nin Sultanı”, “Heyyamola”, “Kırk Şehzade ile Yedi Başlı Ejderha” ve “Yeşil İnci” gibi sevilen masallar yer alıyor. 'İstanbul’un 100 Masalı' ismiyle yayımlanan kitap, şehrin sözlü kültüründe yaşamış ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş masalları okuyucunun dikkatine sunuyor.

İstanbul’un 100 Masalı, şehrin folklorik zenginliğinin gün yüzüne çıkarılabilmesi ve masalların unutulup yok olmaması amacıyla hazırlandı. Kitabın ilk bölümünde masalların genel olarak tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması üzerinde duruluyor. İkinci bölümde ise farklı kaynaklar derlenerek yeniden yorumlanan masallar, okuyucuyu sıkmayacak şekilde sıralanıyor. Kitapta yer alan bilgilere göre İstanbul’da masallar, daha çok kadın anlatıcılar tarafından uzun kış gecelerinde evlerde ya da köşk ve konaklarda tandır başlarında, helva sohbetlerinde çocuk ve kadınlardan oluşan bir topluluk karşısında anlatılıyordu.

TEKNOLOJİ MASALLARI UNUTTURDU

Kitabın yazarı Ferhat Aslan, bir asır öncesine kadar sözlü kültür ortamı içerisinde anlatılmakta olan masalların günümüzde teknolojik gelişmeler, İstanbul’un sosyal ve kültürel hayatındaki değişim, masalların icra edildiği mekanların ortadan kalkması gibi nedenlerden dolayı unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. (İHA)