İsrail'in adım adım Filistin işgali

Filistin topraklarının İngiltere ve Amerika desteğinde adım adım nasıl İsrail'e devredildiği 1947 yılında 2017 yılına kadar olan haritalarda görülüyor

Yıl 1897... Birinci Siyonizm Kongresi İsviçre'nin Basel şehrinde toplanmış ve "Filistin'de bir Yahudi vatanı kurulması" kararı alınmıştı. Savaşlar, katliamlar ve diplomatik oyunlarla bu plan adım adım işletildi. Filistin'de yok denecek kadar az olan küçük bir azınlık, özellikle İngiltere ve Amerika'nın desteğiyle Filistin topraklarını işgal etti.

1897 yılından 1947 yılına kadar Filistin'de İngiltere etkindi. Siyonistlerin faaletleri İngiltere koruması altında yapılıyor, Filistinlilerin eylemleri yine İngiliz askerler tarafından bastırılıyordu. İngiltere'nin desteğiyle 1947 yılına kadar Filistin'deki Yahudi nüfusu yüzde 6'ya ulaşmıştı.

Ulusal.com.tr'den Oğuz Polatbilek'in haberine göre, 1947 yılında Birleşmiş Milletler sözde "Sorunu Çözme" sorumluluğunu İngiltere'den aldı. O yıldan sonra Filistin'deki "demografik yapıyı değiştirme politikası" daha da hızlandı.

BM'nin kurduğu özel komite bölgeyi Filistin ve Arap devletleri arasında bölmeyi önermişti. Paylaşım planı, Filistin'in yüzde 56,47'sini Yahudi devletine, yüzde 43,53'ünü de Arap devletine bırakıyordu. Filistin bu öneriyi kabul etmemişti.

1948 yılından itibaren İsrail, Arap köylerinde "temizlik" operasyonlarına başladı. Neredeyse her gün Arap köyleri basılıyor, toplu katliam haberleri geliyordu. Bu durum 1967 yılına kadar devam etti. İsrail, temizlik operasyonuyla Filistinlileri, dar bir bölgeye hapsetti.

Batı Şeria'da 1967'den beri süren İsrail yerleşim faaliyetleri sonucu 350 bin yerleşimciyi içine alan 151 yerleşim birimi inşa edildi. Ayrıca Kudüs'ü dört bir yandan saran ve 180 bin yerleşimcinin yaşadığı 26 yerleşim birimi inşa kuruldu.

Arka arkaya gelen İsrail hükümetleri, Batı Şeria'nın 5 bin 800 kilometre karelik yüzölçümünün yüzde 40'ından fazlasını yerleşim ve bağlantı yolları inşası için müsadere etti.

Ve Gazze... Filistin'in güneybatısında yer alan Gazze, İsrail ordusu tarafından ablukaya alındı.

2017 yılına gelindiğinde ise Filistinlilerin elinde yok denecek kadar az bir bölge kaldı. 1897 yılından itibaren yüzbinlerce Filistinli göç ettirildi. İsrail saldırılarında on binlerce Filistinli hayatını kaybetti yine on binlercesi de yaralandı.

HABER: OĞUZ POLATBİLEK

ulusal.com.tr

amerika israil filistin ingilter