Dersimiz, futbolda şiddetin nedenleri

BALIKESİR Üniversitesi (BAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencileri, futbol seyircisindeki saldırganlık ve şiddetin nedenlerini, tribünlerde yaptıkları anket ile araştırıyor.

Dersimiz, futbolda şiddetin nedenleri

500 taraftara uygulanacak anketin sonuçları üniversitede bitirme tezi olarak düzenlenecek.

Futbol seyircisinin saldırganlık, şiddet ve holiganizme yönelmesinde rol oynayan sosyo-ekonomik ve kültürel etkenler Balıkesir'de anket konusu oldu. BESYO Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Göktaş ve Balıkesirspor yöneticilerinden destek alan Yüksek Lisans Öğrencisi İlyas Özen, BESYO öğrencileri Evrim Aksu, Haşim Ertekin, Ümmügül Adar, Tuğçe Başarslan, Gülşah Demiraslan ve Songül Bartu ile birlikte futbol seyircisindeki saldırganlık ve şiddetin nedenlerini tribünlerde yaptıkları anket ile araştırmaya başladı.

PTT 1. Futbol Ligi'nde 6 Aralık Pazar günü yapılan Balıkesirspor-Karşıyaka maçında 150 kişi ile yüzyüze görüştüklerini kaydeden Yüksek Lisans Öğrencisi İlyas Özen, 500 futbol taraftarına ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Anket yaptıkları seyirciye 38 soru yönelttiklerini belirten İlyas Özen, "Futbol takımı taraftarlığının psikolojik ve sosyal nedenlerle ortaya çıktığı söylenebilir. Her toplumda bireylerin çeşitli gereksinimleri vardır. Takım taraftarlığının temelinde de bu yatmaktadır. Futbol seyircisinin saldırganlık, şiddet ve holiganizme yönelmelerinde rol oynayacağı düşünülen, sosyo ekonomik ve kültürel faktörlerin nedenlerini araştırmayı ve çözüm önerileri üretebilmeyi hedefledik. Anketi yüz yüze görüşme tekniğiyle stadyumda yapmaya devam edeceğiz. Seyirciler tesadüfü örnekleme yolu ile seçilerek uygulanacak. Balıkesir'de oynanan tüm maçlara gidilerek hedef kitleye ulaşacağız" dedi. İlyas Özen, bir öğrenci arkadaşlarının bitirme tezi olarak hazırladığı anketi, daha da geliştirerek, spordaki şiddeti, önlenmesi için neler yapılması gerektiği konusunda yapacakları çalışmaları ileriki aylarda yayınlayacaklarını bildirdi.

ANKETTE NELER SORULDU?

Futbol seyircisine, 'Sevgili Balıkesirspor Taraftarı' yazısıyla başlayan ve isim yazılması istenmeyen, BESYO öğrencilerinin gerçekleştirdiği ankette katılımcılara, 38 soru yönetildi. Cinsiyet, yaş, meslek, eğitim durumu, aylık gelir, medeni durum gibi soruların yanı sıra, ankette ilginç sorular da yer aldı. Taraftarlara yöneltilen soruların bazıları şöyle:

-Müsabaka izlemeye neden gidiyorsunuz?

-Futbol karşılaşmalarından önce seyircileri saldırganlığa yönelten en önemli faktör sizce nedir?

-Maçlara hangi sıklıkla gidersiniz?

-Günlük yaşantılarınızdaki tepkileriniz ile maçlarda gösterdiğiniz tepkiler benzer mi?

-Sizce amigolar izleyiciyi nasıl etkiliyor?

-Takımınızın yenilgisinden sonra nasıl tepki verirsiniz?

-Taraftarlar arasındaki şiddet olaylarının en önemli nedeni sizce nedir?

-Seyirci olarak daha önce bir olaya karıştınız mı?

-Şiddet olaylarına karşı alınacak en önemli tedbir sizce nedir?

DHA