Obama, IŞİD ağzıyla Konuştu

Obama, IŞİD ağzıyla Konuştu

IŞİD’in hedeflediği Sünni devlete dolaylı destek veren ABD Başkanı Obama “Şam’dan Bağdat’a uzanan Sünniler için formülü” gündeme getirdi

ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Cuma günü New York Times gazetesine verdiği bir röportajda ABD’nin bölgedeki hedefleri, Kürt Bölgesel yönetimi ve IŞİD değerlendirmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

IŞİD’in Irak Başbakanı Maliki’ye karşı baskı unsuru olarak kullanıldığını söyleyen Obama, Kürt Bölgesel Yönetimi’nden memnuniyetini dile getirdi ve dolaylı olarak Irak ile Suriye topraklarında bir Sünni devlet kurma amacını ifade etti.

SINIRLAR SORUN YARATIYOR

Obama, “Ben Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde Kuzey Afrika’da gözlemlediğimiz olayların, 1. Dünya Savaşı sonrası çizilen sınırların dağılmaya başlamasından kaynaklandığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

IŞİD terör örgütü de Irak ve Suriye arasındaki sınırları tanımadığını açıklamış, sınır taşlarını kaldırmış, sınırdaki hendekleri bulldozerle doldurmuştu.

‘BAĞDAT’TAN ŞAM’A SÜNNİLER’

IŞİD’in yaygın kullandığı mezhepçi söylemi ABD Başkanı’nın benimsemesi dikkatleri çekti. Iraklılardan sadece Sünni, Şii ve Kürt olarak bahseden Obama, röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Bence yoğunlaşmaya devam etmemiz gereken büyük bir resim var. Olumsuz etkilenen ve özünde Bağdat’tan Şam’a uzanan bir Sünni kitleyle karşı karşıyayız. Bu kitle Irak’ta azınlık, Suriye örneğinde ise çoğunluk. Bu insanlara beklentilerine uygun bir formül sunmadığımız sürece sorunlar yaşamaya devam edeceğiz.”

ABD Başkanı röportajında IŞİD’in yerini doldurma hedefini öne koyuyor. Obama IŞİD’le ilgili “Maalesef önümüzde bir IŞİD sorunu var. Ancak ben onların sıradan Sünni gözünde çok az çekici olduğunu düşünüyorum. IŞİD bugün bir boşluğu dolduruyor, bir çekim alanı oluşturuyor. Bu nedenle bizim için sorun sadece IŞİD’le hangi askeri yöntemlerle mücadele edeceğimiz değil, bölgedeki Sünni çoğunluğa hangi mesajı vereceğimiz. Ki bu çoğunluk şu an dünya ekonomisinden kopmuş durumda” ifadesini kullandı.

‘MALİKİ’YE BASKI İÇİN IŞİD’E MÜDAHALE ETMEDİK’

Obama IŞİD’e karşı neden en başından beri mücadele etmediklerini de açıkladı. “IŞİD’in ortaya çıkmasıyla hemen tüm Irak’ta hava müdahaleleri gerçekleştirseydik bu, el Maliki’nin üzerindeki baskıyı kaldırırdı” diyen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müdahale etseydik Maliki ve diğer Şiiler, uzlaşma zorunluluğunu hissetmezlerdi. Tutumlarını değiştirmek zorunda olduklarını görmezdi. Geçmişte yaptıkları hataları masaya yatırmazlardı. ‘Tek yapmamız gereken, Amerikalıların bizi tekrar kurtarmasını beklemek’ derlerdi. Ve eskisi gibi devam ederlerdi.”

STRATEJİK HEDEF IŞİD’İ GERİLETMEK

“IŞİD’i geriletmek stratejik hedefimiz” diyen Obama, “örgütle ancak, onun yerini dolduracak ortaklarımız olursa mücadele ederiz” ifadesini kullandı. Obama, uzlaşmaya dayanan bir birlik hükümeti talep etti ve mezhepsel olmayan, “sivil hükümete karşı sorumlu bir ordunun kurulmasını” talep etti.

Obama, bu tür önlemlerin alınmaması halinde bir süre daha IŞİD’i bombalayacaklarını, ancak uçaklarını çektikleri anda örgütün geri geleceğini söyledi.

ABD: Kürtler askerlerimizin fedakârlığını iyi değerlendirdi

Obama, Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Sorunun sadece IŞİD’i geriletmek değil, aynı zamanda Irak içinde gerekli enerjiyi verecek alanları korumak olduğunu söyledi.

“Kürtlerin, askerimizin Irak’ta bulunduğu zamanı ve yarattığı fırsatları iyi değerlendirdiğini düşünüyorum” diyen Obama Kürt bölgesinin, görmek istedikleri şekilde işlevsel olduğunu söyledi. ABD Başkanı ”Irak ya da Kürt Hava Kuvvetleri görevini üstlenmeye niyetleri olmadığı” ifadelerini kullanarak, tarafları uzlaşmaya ve kendilerini IŞİD’e karşı koruyacak mekanizmaları bulmaya çağırdı.

Aydınlık