Brüksel saldırılarının ardından Belçika'da hükümet krizi
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki terör saldırılarında, terör kurbanları anılıyor. Güvenlik önlemleri kapsamında tren garlarında yolcuların üstü aranıyor. İki bakanın istifası kabul edilmedi
Brüksel'deki terör saldırılarının kurbanları anılmaya devam ederken, yeni bir saldırı ihtimaline karşı yolcular tren istasyonlarına üstleri aranarak alınıyor.
Şehir merkezindeki Borsa Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, kurbanlar için çiçek bırakıp mum yaktı. Bıraktıkları notlarla da "korkmadıklarını" vurgulayan katılımcılar, terörü lanetledi.
Bir katılımcı "Durum Avrupa için çok karışık. Yaptıkları şey delice." dedi. Arkadaşlarıyla meydana gelen bir üniversite öğrencisi ise, "Burada olmak bizim için çok anlam ifade ediyor. Gelip mum yakmak istedik. Çünkü bir arada olmamız gerekiyor. Tüm bu saldırılar yapanlara söylüyorum, sizi yakalayacağız." diye konuştu.
Bazı Türkler ise meydana, Belçika'yla dayanışma içinde olduklarını göstermek için Türk bayrağı bıraktı, merdivenlere "Türkiye-Belçika" yazdı.
Türk asıllı Belçika vatandaşı Kemal Ağılönü, saldırıları kınadığını belirterek, "Türkiye'de olduğunda kimse tepki göstermedi. Belçika'da ilk defa böyle bir şey oluyor ve tüm dünya buna tepkisini gösterdi. Benim demek istediğim şey şu: Bu olaylar Türkiye'de olurken neden Avrupa, İngiltere ya da diğer ülkeler tepki vermedi? İngiltere mesela bayrağını indirip Belçika bayrağı astı, bunu Türkiye'de (terör saldırısı) olduğunda neden yapmadılar?" ifadelerini kullandı.
YOLCULAR ARANIYOR
Öte yandan, yeni bir saldırı ihtimaline karşın yolcular tren istasyonlarına üstleri aranarak alınmaya başlandı. Brüksel Merkez Tren İstasyon önünde polislerin yanı sıra askerlerin de güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
BAKANLAR İSTİFA ETTİ
Belçika Adalet Bakanı Koen Geens ve İçişleri Bakanı Jan Jambon, Brüksel saldırılarının sorumlularından İbrahim el Bakraoui'nin durumuna ilişkin Türkiye'nin uyarısına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle istifalarını sundu. Ancak istifalar Başbakan Charles Michel tarafından kabul edilmedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki saldırganlardan birinin Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp Hollanda'ya sınır dışı edildiğini ve bu konuda hem Belçika hem de Hollanda'nın bilgilendirildiğini söylemişti.
Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Türkiye'nin sınır dışı ettiği İbrahim el Bakraoui'nin o dönem terör bağlantısının bilinmediğini söylemişti.
İKİ İNTİHAR SALDIRGANI KARDEŞ
Brüksel'de salı günü Zaventem Havalimanı ve Maelbeek metro istasyonundaki terör saldırılarında, saldırganlar hariç toplam 31 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 300 kişi yaralandı. Bazı yaralıların durumunun ağır olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Belçika Federal Savcısı Frederic Van Leeuw, saldırılardan sorumlu kardeşlerden İbrahim El Bakraoui'nun Zaventem Havalimanı'ndaki, diğer kardeş Halid El Bakraoui'nun da Maelbeek metro istasyonundaki saldırıyı düzenlediğini bildirmişti.
Saldırıları IŞİD üstlenirken, tüm ülkede terör alarmı seviyesi en yüksek düzey olan 4'e çıkarıldı. Saldırılarda yer aldığından şüphelenilen diğer iki kişi aranıyor. (AA)