Şeker hastalığı ameliyatı kime uygulanır?

Dr. Tuğrul Demirel şeker hastalığı ameliyatı hakkında bilgi verdi

Şeker hastalığı ameliyatı kime uygulanır?

Şeker hastalığı ameliyatı yalnızca Tip 2 diyabet hastalarına uygulanan bir ameliyattır. Tip 1 diyabet hastalarına şeker hastalığı ameliyatı yapılmaz. Çünkü Tip 1 diyabet hastalarında insülin üretimi mevcut değildir. Vücutlarında insülin olmaması sebebiyle de Tip 1 Diyabet hastalarına şeker hastalığı ameliyatı uygulanmaz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken pankreasın insülin kapasitesinin korunmasıdır.Her Tip 2 Diyabet hastasına da bu ameliyat yapılmaz. Bunun için ilk olarak insülin kapasitelerine bakmak gerekir. İnsülin rezervelerini muhafaza etmiş Tip 2 diyabet hastalarına şeker ameliyatını oldukça etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

Şeker hastalığı ameliyatı, diğer bir adıyla ileal interpozisyon; kişinin şeker hastalığını kontrol etmekte güçlük çektiği ve şeker hapları, insülin tedavisine karşın şekerin düşmediği hastalar için oldukça faydalı ve başarılı bir ameliyattır.

Şeker hastalığı için en etkin tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir. Şeker hastalığı operasyonu sonrasında, kişiler yalnızca şeker hastalıklarının düzelmesini görmez, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği de düzelir. Bu sayede hipertansiyon ve kolesterol nedeniyle kullandıkları ilaçlar da bırakılmış olur.

Neden Şeker Hastalığı Ameliyatı?

Yapılan ve geliştirilen ilaç ve insülin tedavilerinin, kan şekerinin kontrolünde ve uzun vadeli organ hasarı dolayısıyla yaşanan hayat kayıplarının önlenmesine adına faydalı olmadığı bilinmektedir.. Günümüzde kalp krizi kaynaklı yaşanan ölümlerin %50′lik bir kısmından fazlası şeker hastalığı sebebiyle meydana gelen sorunlar dolayısıyla yaşanır. Bu sebeple de şeker hastalığı ameliyatı oldukça önemli ve ciddi artılar kazandırır.

Ameliyat Sonrası Hayat

Şeker Hastalığı Ameliyatı (İleal İnterpozisyon) sonrasında, hastanın kan şekeri stabilleştirilir. Şeker hastalığı tedavisinde temel prensip, uzun vadeli ve devamlı olarak kan şekerinin normal değerlerde kalmasını sağlamaktır. Bunun nedeni ise şeker hastalığının önlenemez sonuçlarının yalnızca bu yöntemle ciddi bir şekilde düzeltilebilmesi ve kontrol altında tutulabilmesidir.

Şeker Hastalığı Hangi Sorunlara Yol Açar?

Şeker hastalığı ömür boyu kişi ile kalan bir sorundur. Tedavinin yeterli yapılmaması:

Görme kayıpları,

Ayak yaraları,

Böbrek yetmezliği,

Kalp ve damar hastalıkları,

Kilo alımı,

Tansiyon,

Kolestrol gibi sorunları tetikler.

Bunun dışında hastaların maddi ve manevi olarak da zorlanmasına sebep olur. Bu sebeple hasta eğer uygun ise, şeker hastalığı ameliyatı olmalıdır.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sık sık idrara çıkmak

Çok su ihtiyacı

Aşırı yemek yeme ve acıkma duygusu

Kilo kaybı ve halsizlik

Ciltte kaşıntı ve kuruluk

Gözlük numarasında ani değişim ve bulanık görme

Ayaklarda karıncalaşma ve yanma duygusu

İdrar yollarında enfeksiyon

Akciğer enfeksiyonları

Yaraların geç iyileşmesi

Şeker hastalığı için kimler risk altındadır?

Şeker hastalığı için risk faktörleri:

Obezite sorunu

Fiziksel aktivitenin az olması

Kan bağı olan kişilerde şeker hastalığı olması

Yüksek tansiyon

Anormal kan yağı (kolesterol ve trigliserid) düzeyleri

Polikistik over sendromu

Kalp ve damar hastalıkları

Prediyabet

Gebelikte diyabet öyküsü.

Kaynak:http://www.tugruldemirel.com/seker-hastaligi-ameliyati-kimlere-uygulanir