Haleplilerin gözü Astana'da

Ulusal Kanal, iç savaşta büyük yıkım yaşayan Halep sokaklarının nabzını tutuyor. Astana'daki barış sürecinin kapısını açan Halepliler müzakerelerin Suriye'ye barış getirmesini istiyor. Tarihi Antakya Çarşısı esnafı Türkiye - Suriye ilişkileri konusunda iyimser... İki ülkenin kardeş olduğunu unutmadıklarını söyleyen Halep sakinleri, zorluklara rağmen barış kapısının açılmasını talep ediyor...

Haleplilerin gözü Astana'da

Suriye iç savaşında büyük yıkım yaşayan Halep sokaklarında bugün barış konuşuluyor. Ulusal Kanal mikrofonunu Haleplilere uzattı.

Antakya Kapısı'nda yıkılan tarihi bir handa rastladığımız Halepli, şehrin yaşadıklarını bu sözlerle özetliyor:

"Helep içinde olmak yaşamak ve ölmek bizim hakkımızdır. Biz buradan çıkmayacağız ve hiçbir düşmanının Batı'nın, Amerika'nın ya da herhangi bir düşmanlık sıfatı altında kimsenin Halep'e geçmesine Allahın izniyle izin vermeyeceğiz."

Tarihi çarşıda kullanılabilir durumda olan dükkan neredeyse yok. Ordunun girmesinden sonra halk mahallesine dönmüş, hasar tespit yapılmaya çalışılıyor. Bölgenin altı tünellerle oyulmuş. Çok sayıda mayın ve tuzak yerleştirilmiş. El yapımı füzeler,mutfak tüpünden bozma cehennem topları savaşın boyutlarını gösteriyor.

Yıkıntıların üzerinden geleceğe bakan Halepli Muhammet Şeyyah, Astana sürecinin barış getirmesini temenni ediyor. Şeyyah, "Bu uzlaşmaların hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. En güzel şey uzlaşmadır. Yani Astana görüşmeleri tamamlanırsa durumlar düzelecek, daha iyi olmaya gidecek" dedi.

Kriz boyunca Türkiye'nin izlediği politika nedeniyle Halepliler kırgın. Ancak ilişkilerin düzelmesini de istiyorlar.

Bazı Halepliler siyaset konuşmamayı tercih ediyor.

Türkiye - Suriye ilişkileri konusunda daha iyimser olanlar da var.

Halep sokaklarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Esad arasındaki sorunların artık çözülmesi gerektiğini söyleyenleri de görüyoruz.

Mehmet Kıvanç

ulusalkanal.com.tr