Yeni bir gezegen keşfedildi

Bilim insanalrı yeni bir gezegen daha keşfetti. Şili’deki Gemini adlı teleskopla keşfedilen genç gezegen, Jüpiter’e benzerliğiyle dikkat çekiyor. “51 Eridani b” adı verilen gezegen sadece 20 milyon yaşında. Dünyaya uzaklığı ise yaklaşık 96 ışık yılı.

Yeni bir gezegen keşfedildi

Yeni bir gezegen daha keşfedildi.

Güney Amerika ülkelerinden Şili’de Gemini adlı Teleskopla uzayı izleyen bilim insanları yeni bir gezegen keşfetti.

Jüpiter’ e benzerliği nedeniyle “genç Jüpiter” denilen bu gezegene “51 eridani b” adı verildi. Bilim insanları yeni gezegenin dünyaya 96 ışık yılı uzaklığında bulunduğunu ve 20 milyon yaşında olduğunu bildirdi.

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre '51 Eridani B' gezegeni Jüpiter'in yaklaşık iki katı büyüklüğünde. Atmosferinde ise büyük miktarda su buharı ve metan gazı bulunuyor.

Astronotlara göre, güneş sisteminde gaz bulutundan oluşan gezegenler büyük kaya parçalarından oluşuyor, yüksek miktarda hidrojen ve diğer gazları atmosferden etrafına çekiyor. Bu da gezegenlerin ısınmasına yol açıyor. Araştırmalara göre, Jüpiter 145 dereceyken gaz bulutundan oluşan gezegenler ise yaklaşık 650 derece. 5 Eridani b ise 430 derece sıcaklığa sahip. '51 Eridani B' yeni oluştuğu için yüzeyinin hâlâ sıcaklığını koruduğu belirtildi.

Güneş yaklaşık 4.6 milyar yaşında olduğu ve Jüpiter'e benzediği için yeni gezegene "Genç Jüpiter" unvanı verildi. California- Berkeley Üniversitesinden Profesör Geoff Marcy, genç gezegen sayesinde iki katı büyüklüğünde olduğu Jüpiter’in nasıl oluştuğuyla ilgili bilgilere ulaşabileceklerini söyledi.

ulusalkanal.com.tr