Fransız Le Journal Afrique Dergisi yazdı: Türkiye'nin Afrika'daki gücü artıyor

Türkiye’nin Afrika'da artan etkisi, Fransa’yı endişelendiriyor. Fransız Le Journal Afrique dergisi, Türkiye’nin Afrika'da 'çok güçlü bir diplomatik oyuncu' haline geldiğini yazdı. Cezayir’in Fransızlara karşı Türk yatırım modelini 'mükemmel bir alternatif' olarak gördüğüne dikkati çeken dergi, "Cezayir ve Türkiye arasındaki samimi ilişki, Akdeniz ve Afrika’da yeni bir jeopolitik paradigmayı temsil ediyor" yorumunu yaptı.

Fransız Le Journal Afrique Dergisi yazdı: Türkiye'nin Afrika'daki gücü artıyor

Türkiye'nin Afrika'da artan etkisi, Fransa başta olmak üzere Batı'yı endişelendiriyor.

Fransız Le Journal Afrique Dergisi’nde yayınlanan makalede, Türkiye'nin Afrika’da çok güçlü ve önemli bir aktör haline geldiğine dikkat çekildi.

Makalede şu ifadelere yer verildi:

- Cezayir ve Türkiye arasındaki samimi ilişkiler, Akdeniz ve Afrika’da yeni bir jeopolitik paradigmayı temsil ediyor. İki devlet tarafından paylaşılan geçmiş ve jeo-stratejik çıkarların aşamalı uyumu, bugün her zamankinden daha fazla ortaya çıkıyor. İki ülke için olduğu kadar Afrika için de müthiş bir potansiyele sahip ittifak, giderek yakınlaşıyor.

Makalede, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un Türk yatırım modelini, Fransız yeni sömürgeciliğine karşı 'mükemmel bir alternatif' olarak gördüğü belirtildi. Türkiye’nin Afrika’da Fransa’yı geride bıraktığı vurgusu yapıldı ve şöyle devam edildi:

- Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun haftalardır Türkiye ile “stratejik ortaklık” vurgusu yapıyor. Cezayir Dış Ticareti Geliştirme Ajansı’na göre Türkiye, Cezayir ile ticari ilişkiler açısından Fransa’yı çok geride bıraktı. Şu anda Cezayir’de 800’den fazla Türk firması faaliyet gösteriyor. Fransa, düşmanlıklarını artırmaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika’da yeni “yumuşak gücü” mevcut. Afrika kıtasında Cezayir ve Türkiye, çok güçlü bir diplomatik oyuncu haline geldi.

türkiye cezayir