Atlantik’te deprem sürüyor

Atlantik’te deprem sürüyor

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı sonrası Avrupa Birliği’nde, ABD ile ilişkilerde ilk depremin sarsıntıları hissedilmeye başlandı. AB Komisyonu, Kanada ile imzalamaya hazırlandığı serbest ticaret ve yatırım anlaşmasını (CETA), üye ülkelerin parlamentolarının onayına duyuracak.

CETA, TTİP’nin örneği

CETA anlaşması, AB’nin ABD ile müzakerelerini yürüttüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması TTİP’nin örneği olarak kabul ediliyor. AB Komisyonu, Brexit öncesi dönemde anlaşmayı salt AB düzeyinde almayı ve ülke üyelerin onayına sunmamayı kararlaştırmıştı.

Ancak Alman Der Spiegel’in Komisyon çevrelerine dayandırdığı habere göre Komisyon bu kararından vazgeçti ve anlaşmanın tüm AB ülkeleri parlamentoları tarafından onaylanmasını öngördü.

CETA ve TTİP Çin’e karşıydı

CETA ve TTİP, AB ile ABD’nin ticaret ve yatırım alanında entegrasyonunu hedeflerken, özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’ni dışarıda bırakması nedeniyle bu ülkeye karşı kurulduğu şeklinde yorumlandı.

Avrupa içinde ise, özellikle sendikal haklar, çevre koruma ve tüketici hakları konusunda TTİP ve CETA sert eleştiri ve kitlesel muhalefetle karşı karşıya kaldı.

CETA anlaşmasının tüm AB üyesi parlamentolarının teker teker onayına sunulması, Der Spiegel tarafından anlaşmanın fiilen iptal edilmesi şeklinde yorumlandı.

Haber: Samet Öztürk

ulusalkanal.com.tr

abd avrupa birliği Atlantik brexit ttip