Biden-Putin görüşmesi sona erdi | Rusya Lideri Putin: ''ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor''
ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi. Cenevre'deki zirve 4 saat sürdü.
Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, her iki tarafın da ikili ilişkilerin dibe vurduğunu kabul ettiği bir dönemde İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi.
Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra gerçekleşen zirvenin ardından Rus lider Putin, basın toplantısı düzenledi.
Putin, Biden'la yaptığı görüşmeler için 'yapıcı' nitelendirmesi yaparak "Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı" dedi.
Rus lider ayrıca, "Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden'la mutabakat sağladık" ifadelerini kullandı.
Putin'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:
- Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.
- Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak.
- Batı Rus dış politikasını öngörülemez bulması, bunun gerçekten de öyle olduğu anlamına gelmez. ABD'nin stratejik güvenlik alanında uluslararası istikrarın temellerini yıkarak 2002'de füze savunma sistemleri anlaşmasından çekilmesi tamamen öngörülemez bir şeydi. ABD'Nin 2019'da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çıkması, Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmesi de öngörülmez ve istikrarı bozucu adımlardı. Neredeyse hiçbir şey bırakmadılar. Tanrı'ya şükür Biden, START-3'ü beş yıl uzatma konusunda doğru bir karar aldı.
- Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.
- Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya'ya gelen Navalnıy'ın tutuklanmak istediğinden eminim.
''AFGANİSTAN’DA YÜZLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER''
- (Biden'ın 'katil' nitelemesi hakkında) ABD'de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan'da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler.
- ABD'nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD'nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor.
''RUSYA ABD SINIRINDA TATBİKAT YAPMIYOR''
- Rusya, ABD sınırları yakınında tatbikat yapmıyor ancak şu anda ABD Rusya sınırları yakınında bunu yapıyor. Dolayısıyla, bu konuda ABD tarafının değil Rus tarafının endişeleri olmalı.
‘‘CIA’NIN İŞKENCE UYGULANAN HAPİSHANELERİ VAR, BU İNSAN HAKLARI MI?’‘
- Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hala daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil. CIA'in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum.
- Biden beni ABD'ye davet etmedi, ben de onu Rusya'ya davet etmedim.
- ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor.
- Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik bir biçimde yapılacak. Bu diyalog ile gelecekteki silah kontrolü ve riski azaltma önlemlerinin temelini atmayı amaçlıyoruz.
- Bence Biden'la genel olarak aynı dili konuştuk ancak bu, birbirimizin ruhuna, gözlerine bakmak ve ebedi sevgi ve dostluk yemini etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor.
''ABD YENİDEN YAPTIRIM UYGULARSA, İLİŞKİLERDE YENİ BİR FIRSATI DAHA KAÇIRMIŞ OLURUZ''
- ABD iç siyasetindeki ruh hallerini bilmiyorum ancak eğer bu zirvenin ardından ABD yeniden yaptırım uygularsa, ilişkilerde yeni bir fırsatı daha kaçırmış oluruz.
- ABD'yle ilişkiler hakkında önceden de yanılsamalarım yoktu, siz ise yenileri olup olmadığını soruyorsunuz. Nereden çıkardınız bu yanılsamaları? Hiçbir yanılsama yok ve olamaz.
- Sohbetin doğrudan ve açık olmasına, belirlenen konulardan gereksiz diplomatik sapmalar olmasına rağmen biz baskı hissetmedik. Rusya-ABD zirvesinde ne bizim tarafımızdan ne de ABD tarafından baskı uygulandı. Bu anlamsız olurdu, zira insanlar bunun için bir araya gelmiyor.
''AMERİKAN MEDYASI RUS YASALARININ GEREKLERİNE TAM OLARAK UYMUYOR''
- Bizde yabancı izleyici/dinleyici kitlesini hedef alan bu türden sadece iki medya kuruluşumuz var, Russia Today ve Sputnik. Daha önce Amerikan tarafı bu kuruluşları yabancı ajan ilan etti, akreditasyonlarından yoksun bıraktı. Bununla birlikte Russia Today, Amerikan düzenleyicisinin ve yasasının tüm taleplerini yerine getiriyor, orada gerektiği gibi tescil oluyor, personel istihdamı, finansal işlemler vs. konularda oldukça fazla sorun yaratılmasına rağmen. Bizde bu tür sorunlar söz konusu değil, ne yazık ki Amerikan medyası Rus yasalarının gereklerine tam olarak uymuyor.
''ABD’Lİ KONGRE ÜYELERİ YARATICI İNSANLAR DAHA NELER ÇIKARIRLAR BİLMİYORUM’’
- Rusya-ABD ilişkilerinde dip seviyesinin görülüp görülmediğini söylemem şu anda zor, zira ilişkileri bozan eylemleri başlatan taraf biz değil, ABD tarafıydı. ABD'li Kongre üyeleri yaratıcı insanlar, daha neler ortaya çıkarırlar, bilmiyorum.
- Putin, ABD’deki hapishanelerde hüküm giyen bazı Rusların anavatanlarına dönüşü konusunda Amerikan tarafıyla anlaşmaya varmanın mümkün olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:
- Bu konuyu konuştuk, Başkan Biden Rusya’daki cezaevlerinde tutulan Amerikan vatandaşları üzerinden bu konuyu gündeme getirdi. Bunu tartıştık. O konuda bazı tavizler bulunabilir. Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı bu yönde çalışacak.”