Kırgızistan'da yönetim krizi sürüyor

Kırgızistan'da başlayan yönetim krizi sürüyor. Bişkek'te ilan edilen Olağanüstü Hal kararı kaldırıldı. Kırgızistan parlamentosu, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un istifasını onayladı. Cumhurbaşkanlığı yetkileri ise yeni Başbakan Sadır Caparov'a devredildi. Ancak FETÖ'nün ülkedeki yapılanması nedeniyle sistem düğümlendi.

Kırgızistan'da yönetim krizi sürüyor

Kırgızistan'ın iç siyasetindeki karışıklık bitmiyor. İstifa haberlerinin geldiği ülkede Başbakan'a Cumhurbaşkalığı yetkisi verildi. FETÖ'nün Kırgızıstan'daki uzantısının da krizde rol oynadığı belirtiliyor.

Seçimlerden bu yana suların durulmadığı Kırgızıstan'da Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov istifa etti. İstifası onaylanan Ceenbekov'un yetkilerini şimdilik yeni Başbakan Sadır Caparov aldı.

4 Ekim'de başlayan çatışmaların yankıları sürerken Bişkek'te ilan edilen Olağanüstü Hal kararı kaldırıldı. 15 Ekim'de görev süresinde 3 yılını dolduran Ceenbekov, yetkilerini Ata Curt Partisi Milletvekili Sadır Japarov'a devretti.

Ülkede yeni yönetimin kurulması için yaklaşık 3 milyon seçmen yeniden sandık başına gidecek. Çünkü eylemler adil seçim olmaması nedeniyle başladı. Bazı partilerin oy karşılığı 2 bin som yani yaklaşık 200 lira dağıttığı ileri sürüldü.

Rusya'ya yakın bir isim olarak bilinen ve 2019 yılında tutuklanan Eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, "yolsuzluk şebekesi oluşturmak" suçlamasıyla tekrar hapse atıldı. Ancak taraftarları Atambeyev'in yeniden yönetime gelmesi için protestolarını sürdürüyor.

Tabii halkın ayaklanmasındaki tek neden seçimlerin adil olmaması değil. Halkın bilmediği ama devletin içine sızan ve bütün yapılarda etkin konumda bulunan FETÖ, krizde büyük rol oynuyor.

Sebat ve benzeri okullarda yetişen FETÖ'cüler hem ekonomik anlamda hem de bürokraside geniş bir hareket alanına sahip. SSCB dağıldıktan sonra sözde Türk okulları bahanesiyle ülkeye yerleşen FETÖ unsurları yönetimde de söz sahibi oldu.

Bugün meydana gelen kargaşaların ve çıkmazın başlıca sorumlularından biri de bu yüzden FETÖ olarak gösteriliyor. Ekonomik alanı kontrol edebilen FETÖ unsurları aynı zamanda yaklaşık 30 yıl içinde eğitim sistemini de büyük ölçüde ele geçirdi. Sebat adı verilen okullar daha sonra devlet kontrolüne geçerek Sapat adını aldı ama esasen FETÖ kadroları eğeitim vermeye devam ediyor.

Ülkede birçok siyasetçi bir araya gelerek Koordinasyon Kurulu oluşturdu. Ama FETÖ'nün ülkedeki yapılanması nedeniyle sistem kör düğüme döndü.

ulusal.com.tr

Kırgızistan