Çin, Güney Çin Denizi'ni içine alan hava savunma sistemi kuracak

Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi’nin kararından sonra Pekin yönetimi Güney Çin Denizi'ne hava sistemi kuracağını açıkladı. Çin'in Güney Çin Denizi üzerindeki egemenliğini korumak için bu adımı attığı düşünülüyor.

Çin, Güney Çin Denizi'ni içine alan hava savunma sistemi kuracak

Pekin yönetimi Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi’nin Güney Çin Denizi'ne yönelik açıkladığı kararı tanımayacağını açıklamıştı.

Çin, bölgedeki egemenlik iddiasını hukuka aykırı bulan kararı tanımadığını açıkladıktan sonra Güney Çin Denizi’ni hava savunma sistemine dahil ettiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Liu Zhenmin, Çin güvenliğinin tehdit edilmesi halinde bölgeye sınır çekme hakkına sahip olduklarını açıkladı.

Çin, egemenliğini sağlamlaştırmak için bölgeye yapay adalar inşa ederken Şubat ayında da Güney Çin Denizi'ndeki adalara füze sistemi yerleştirmişti.

Amerikalı uzmanlar ise bölgede yaşanan gerginliğin tırmanmaması için, Çin ile Filipinler arasında diyalog kurulmasının mümkün olduğunu ve Amerika'nın temkinli davranması gerektiği kanısında.

ulusalkanal.com.tr

çin güney çin denizi