HDP ile ittifak'a açık kapı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ile ittifak sorusuna verdiği “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” şeklindeki yanıt parti içinde yeni bir tartışma yarattı

HDP ile ittifak'a açık kapı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ile ittifak sorusuna verdiği “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” şeklindeki yanıt parti içinde yeni bir tartışma yarattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ile ittifak sorusuna verdiği “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” şeklindeki yanıt parti içinde yeni bir tartışma yarattı. Muhalifler, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerini “ittifaka açık kapı” şeklinde yorumlarken, Genel Başkanı destekleyenler, Kılıçdaroğlu’nun esas hedefinin “Birliği tabanda sağlamak” olduğu görüşünü savundu. Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır’da HDP ile seçim ittifakı yapıp yapmayacakları ile ilişkin bir soruya verdiği “Şu anda gündemimizde böyle bir ihtimal yok. Bu bağlamda HDP ile temasımız da yok. Ancak eski cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in de dediği gibi siyasette 24 saat çok uzun bir süre” yanıt parti içinde farklı yorumlandı.

Konuyla ilgili Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan partililerin görüşleri şöyle:

KAPIYI AÇIK BIRAKIYOR

- Eski CHP Milletvekili Onur Öymen: Bu ittifak ihtimali olabilir demektir. Bu açıklamada, HDP ile arasına bir mesafe koymuyor. Bunlar PKK terör örgütünün uzantıları... Dünyanın hangi ülkesinde hangi siyasi böyle bir terör örgütü ile ilişki kurmuş veya onlara kapıyı açık bırakmış... İspanya’da ETA’ya yakın Batasuna Partisi var. Sosyalist parti bunlarla ittifak işbirliği yaptı mı? Terörün siyasi uzantısı olan bir örgütle hangi siyasi koşullarla işbirliği yapacaksın? CHP’nin bu konularda daha açık bir tavır koyması gerekir.

- Eski CHP Milletvekili Ergün Aydoğan: Son dönemlerde Dersim üzerinden etnik ve mezhep anlayışı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti ve kurucucusu Atatürk’e ağır saldırılar ve eleştiriler var. Konu bir demokrasi hak talebinin ötesinde. Tarihte yaşanan olaylar öne çıkartılarak buradan Cumhuriyete yönelik bir saldırı var. Tamamen ayrıştırmayı çağrıştıran ayrılıkçılığa yönelik bir talep söz konusudur. Kabul edilemez. Türkiye’de 77 milyonun etnik ve mezhepsel ayrılık gözetmeksizin bir arada yaşamasını, birliği ve beraberliği anlayışını esas alan yönetim anlayışını savunan kim varsa elbette bunlarla beraber olur. Ama burada farklılıkları öne çıkartarak, farklıklar üzerinden bir ayrıştırmayı çağrıştıracak siyasal oluşumlarla ittifak ve birlikteliği kabul etmek mümkün değildir.

SAYGI DUYUYORUM

- İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi: Genel Başkanların beyanlarını partilerin üyelerinin kamuoyu önünde eleştirmeleri söz konusu olsa bile, böyle bir şey yapmamaları doğrudur. İsterseniz şöyle yapalım. Sayın genel başkanın sözlerini ben de biliyorum ve sözlerine saygı duyuyorum, diyelim ve burada keselim.

ALGI YARATILIYOR

- Tunceli Milletvekili Kamer Genç: Ortada bir şey yok. HDP ile işbirliği yapmamız mümkün değil. Bizi oraya zorluyorsunuz, kamuoyunda öyle bir algı yaratarak, CHP’yi yıpratmaya çalışıyorsunuz.

- Konya Milletvekili Atilla Kart: Bugünden bunun adını koymak mümkün değil. Ben siyaseti şöyle anlamak gerektiğine inanıyorum: Biz kendi programımızla, bir taraftan cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkarken, öbür taraftan da demokrasiyi ve insan haklarını inşa etmek. Biz bunu başarabildiğimiz ölçüde, halkın tabanında, biz o işbirliğini sağlayabiliriz. Parti olarak böyle bir arayışın içindeyiz. Genel başkanın da bunu kast ettiğine, amacının bu olduğuna inanıyorum. Seçmene vatandaşa ulaşmak, olayı bu şekilde anlamak gerekir diye düşünüyorum.

Zihni Erdem / Ankara