MİT yasası yarın Meclis'te
Yerel seçimler nedeniyle askıya alınan MİT yasası yeniden gündeme geliyor. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, devleti MİT'e bağlayan Yasa Teklifi'nin yarın Meclis'te görüşülmeye başlanacağını açıkladı. Teklif, açılımı yasal zemine oturtma, MİT'e yurt dışında operasyon yapma ve terör örgütleriyle görüşme gibi olağanüstü yetkiler içeriyor.
AKP hükümetinin, yerel seçimler öncesi askıya aldığı MİTyasa teklifi, yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Açıklama AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den geldi. Canikli, MİT Yasa Teklifi'nin yarın genel kurulda görüşüleceğini açıkladı.
Yasa teklifi oldukça tartışmalı maddeler içeriyor. Olağanüstü yetkiler içeren yasa teklifiyle; MİT'in terör örgütleri ile görüşmesi yasal zemine oturtulacak. Teklifteki, "MİT mensupları, görevinin gereği, terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir" ifadesi ile PKK ile doğrudan yapılan görüşmelere yasal dayanak sağlanacak.
MİT mensuplarının, Abdullah Öcalan ile yaptığı açılım görüşmeleri de yasal güvenceye kavuşturulacak. "MİT mensupları, görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir" maddesi ile MİT, izin almadan tutuklu ve hükümlülerle görüşme imkanı bulacak.
Teklifteki, "acil durumlarda tek hakim kararı" maddesi ile MİT'in dinleme yapabilmesi sağlanacak. Dinleme kararları ise Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilecek.
Teklifte, MİT'in yurtdışında operasyon yapabilmesi "MİT Bakanlar Kurulu'nun verdiği görevi yerine getirir" ifadesi ile ucu açık hale getiriliyor.
Teşkilatın her türlü teknik ve insan istihbaratını kullanması ve her türlü bilgi, belge, haber ile veriyi toplayabilmesine olanak sağlanacak. Teklif yasalaşırsa, MİT; bankacılıktan iletişime, internetten sağlık bilgilerine akla gelebilecek her türlü kayda ulaşabilecek. MİT, bu kurumların altyapısını da kullanabilecek.
MİT’e ait bilgi ve belgeleri temin edenlere 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu belgeleri yayınlayan gazeteci ya da basın kuruluşu sahibi de 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
MİT’e engel olan kişiye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, MİT’in talep ettiği bilgi, belge ve verileri vermeyenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT'le ilgili işlemlerde aynı konuyla ilgili yeniden soruşturma yapılamayacak.
Teklifte, MİT'in her türlü isteğinin öncelikli olarak yerine getirilmesi maddesi de yer alıyor. Talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğunun bulunmaycağı belirtiliyor.
ulusalkanal.com.tr