Bir kavşakta buluştular

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Diyarbakır açılımı sonrası petrol trafiği hızlandı. Bu kez Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Bazani, Başbakan Erdoğan'la görüştü. Barzani "petrol akışı yıl başından önce başlayabilir" dedi. Erdoğan da önce Erbil, sonra Bağdat'ı ziyaret etmeyi arzuladığını belirtti.

Bir kavşakta buluştular

Açılım süreci ve petrol pazarlığı bir kavşakta buluştu. Diyarbakır'daki açılım şovunun ardından Kuzey Irak'la petrol tarfiği hızlandı. Konuyu önce 16 Kasım'daki Diyarbakır buluşmasında, Bölgesel Kürt Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile Başbakan Erdoğan görüştü.

Sürecin devamında Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani ile Erdoğan bir araya geldi. Ankara'da yapılan görüşmede, Türkiye üzerinden pazarlanması planlanan Barzani petrolü konuşuldu, toplantı 3 saat sürdü.

Görüşmeden sonra Barzani 'Petrol akışı yılbaşından önce başlayabilir' dedi. Erdoğan ise 'Önce Erbil, sonra Bağdatı ziyaret etmeyi arzuluyorum' diye konuştu.

Görüşmeye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılmıştı. Yıldız Kuzey Irak'la sözleşme yapılabileceğini söylemişti.

Barzani petrollerini dünyaya pazarlama için bazı taslakların önceden hazırlandığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, görüşme sonrası önemli bir açıklama yaptı. Dizayi, "Görüşme çok pozitif ve sıcak bir ortamda geçti, çok olumluydu" dedi. Anadolu Ajansı'na konuşan Dizayi, "petrol sözleşmesi imzalandı mı?" sorusunu; "bu konuda Türkiye tarafından resmi açıklama yapılması daha iyi olur" diyerek yanıtladı.

Neçirvan Barzani Ankara'dan sonra Bağdat'a giderek Merkezi yönetimle görüşecek.

ulusalkanal.com.tr

erdoğan Neçirvan Barzani açılım süreci