İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzadı

İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, işveren 17 Aralık'a kadar çalışanı işten çıkartamayacak. İş Kanunu'nun 25. maddesinde yer alan ahlak kuralları ihlali ise kapsam dışı tutuldu. Emekçiler, bazı işverenlerin işçi çıkartabilmek için bu maddenin suistimal edildiğini ve haksız işten çıkartmaların yapıldığı görüşünde.

İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzadı

Salgın nedeniyle işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı. Yasak 17 Kasım'a kadar sürecek. 17 Nisan'dan bu yana uygulanan yasağın bazı işveren tarafından suistimal edildiğini düşünen emekçiler ise endişeli.

İş Kanunu’na eklenen geçici madde ile Kovid-19’un ekonomik etkilerini azaltmak için 17 Nisan’da işten çıkarma yasağı getirildi. 17 Ağustos’ta sona eren yasak 1 ay uzatılmıştı. 17 Eylül'de bitecek yasak öncesi Cumhurbaşkanlığının 2 aylık yeni uzatma kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre işveren 2 ay daha çalışanı işten çıkaramayacak. Ancak işçiye ücretsiz izin verebilecek.

İş Kanunu’nun 25’inci maddesinde yer alan genel ahlak kurallarına uymama ise işten çıkartma yasağının kapsamı dışında tutuldu. Emekçiler, bazı işverenlerin 25'inci maddeye dayanarak haksız işten çıkartmalar yaptığını savunuyor.

İşçiler, işverenin işten çıkartma adımlarının daha sıkı denetlenmesini istedi.

Bazı işverenler de 2 gün üst üste işe gitmediği iddiasıyla işçileri işten çıkarabiliyor. Bu da İş Kanunu’nun 25'inci maddesinde genel ahlak kuralları ve iyi niyete uymayan haller içerisinde yer alıyor. Türk İş Avukatı Erdal Arap, iddianın doğruluğunu tespit etmek için bir öneride bulundu.

ulusal.com.tr

işten çıkarma