En uzun bahar
Haziran ayının yağışlı geçmesine bağlı yer yer düşük seyreden hava sıcaklıkları ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Akdeniz’in iç kesimlerinde de baharın uzun sürmesine neden oldu.
Haziran ayının yağışlı geçmesine bağlı yer yer düşük seyreden hava sıcaklıkları ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Akdeniz’in iç kesimlerinde de baharın uzun sürmesine neden oldu. Temmuz ayına girilmesine rağmen Torosların yüksek kesimlerinde halen bahar havası hakim. Yağışlı ve serin haziran en uzun baharı beraberinde getirirken, Akdeniz’in iç kesimlerindeki platolarda görsel bir şölen yarattı.
SERİN GEÇEN HAZİRAN BAHARI TEMMUZ’A TAŞIDI
Haziran yağmurları ülkenin pek çok bölgesindeki tarım üreticilerine büyük maddi zararlara yol açtı. Sağanak yağmur ve dolu ürün kayıplarını da beraberinde getirirken, mevsim normallerinin üzerinde yağmur alan bölgelerde ise uzun bir bahar havası hakim oldu. Isparta ve Burdur’un yüksek kesimleriyle, Antalya ve Muğla’nın kimi yaylalarında en uzun baharın yaşanmasına neden olan yağışlı ve serin havalar ekilmemiş tarlaları görsel bir şölene dönüştürdü.
EN FAZLA YAĞIŞ ARTIŞI BURDUR’DA
Meteoroloji verilerine gore, Akdeniz Bölgesinde 2015 ilkbahar mevsim yağışlarında, mevsim normallerine göre en fazla yağış artışı yüzde 35 ile Burdur’da, en düşük yağış ise yüzde -5 ile Mersin’de gözlendi. Kümülâtif yağışlardaki bölge ortalamasında ise geçen yıla göre yüzde 18 artış gözlendiği kaydedildi. Su/Tarım yılı değerlendirmesine göre ise yağışlarda geçtiğimiz yıla göre artış oranı yüzde 78,4 olarak ölçüldü.
Yusuf Yavuz
ulusalkanal.com.tr