Kuraklık Aksaray'ı vurdu
Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da kuraklık çanları çalıyor.
Tarım arazilerinde ekili olan ürünler için son derece önemli olan Nisan yağmurlarının gecikmesi ve yeteri kadar yağmaması, ürünlerin yetişmemesine hatta çürümesine neden olurken, bu durum tarlasına yatırım yapan çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Yetkililer, İç Anadolu'nun en kurak illeri arasında yer alan Aksaray’da ekili tarım arazilerinde yüzde 50 ile yüzde 100 arasında ciddi kayıplar yaşandığını belirtirken, Ziraat Odası Başkanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarım arazilerinde zarar tespit çalışmasına çıktı.
ÇİFTÇİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, kuraklık nedeniyle çiftçilerin kara kara düşündüğünü söyledi. Her yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin borçlarının bir sonraki yıla ertelendiğini belirten Başkan Koçak, bu yıl da ürün elde edemeyen ve tamamen zarar eden çiftçiler için bir defaya mahsus borçlarının silinmesini talep etti. Hububat ekiminin çok önemli olduğunu aktaran Başkan Koçak, “Şu anda Aksaray’ın Kutlu Köyü’nde tarım arazilerimizi geziyoruz. Görüyoruz ki, çiftçilerimiz ciddi şekilde sıkıntı içerisinde. İç Anadolu Bölgesi’nin en kurak ili olan Aksaray’ımızda, ekinlerimizde yüzde yüze varan sıkıntılar mevcut. Üreticimizde zaten bu ürünleri ekip bu hale getirene kadar ciddi şekilde borçlandı. Üreticimize her sene borç ertelemesi yapılıyordu. Ancak biz bu sene hükümetimizden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan üreticilerimizin borçlarını tamamen silmesini istiyoruz. Yoksa üreticilerimiz bu yükün altından kalkamaz. Geçtiğimiz yıllarda hep ertelemeyle geldik geçtik. Ancak borçlar üst üste geldiğinden dolayı şu anda çiftçinin yükü ciddi anlamda ağırlaştı. Bu borçları hükümetimizden bir kereye mahsus silinmesini istiyoruz. Üreticilerimizin gerçekten rahatlaması lazım. Üreticilerimiz üretmezse, eli nasırlı çiftçi üretim yapamazsa şehirdeki insanlar ne yiyecek. Bu insanların sofralarında yediklerini biz buralarda üretip şehirlere gönderiyoruz. Bakın narenciye de en ufak bir dolu vurgunu veya soğuk vurgunu olduğunda sıkıntı çekiyoruz. Ama hububat bizim için çok daha önemi. TARSİM sigorta kapsamına da kuraklığın alınmasını istiyoruz. Üreticimiz kuraklıktan dolayı da TARSİM sigortası kapsamında kalsın” dedi.
TARIM ARAZİLERİNDE YÜZDE 100’E VARAN KAYIP VAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise Aksaray ve bölgesinde her yıl kuraklık yaşandığına dikkat çekerek, ekili tarım arazilerinde yüzde 70 ile yüzde 100’e varan ciddi kayıplar olduğunu kaydetti. Özellikle hububatta ciddi kayıpların yaşandığını dile getiren Zabun, “Ülkemizde son aylarda beklenen yağış istenilen kadar olmadı. Özellikle Orta Anadolu ve Aksaray ilimizde yağış az oldu. Her yıl zaten ilimizde kuraklık söz konusu olmakta. Türkiye’nin yağış rejimiyle beraber ilimizin de geçmiş yıllara nazaran baktığımızda ortalama 330 civarlarında yağış düşmekte. Bu da özellikle kıraç ekili alanlarda kuraklıktan olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Şu an Aksaray’ımızda bu yıl da kuraklık etkisini göstermiş bulunmakta. Bütün arazilerimizde yağıştan dolayı yüzde 70’lere, 80’lere varan ve yer yer yüzde 100’lere varan oranda zarar söz konusu. Özellikle arpa, hububatlarda su yetersizliğinden, kuraklıktan dolayı zararlar mevcut. Tabii bakanlığımız her yıl olduğu gibi Bakanlar Kurulu Kararı ile borç ertelemesi yapmakta. Çiftçilerimiz müracaat ettikleri takdirde Tarım Kredi’den ve Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredileri komisyon marifeti ile borç ertelemesine tabi tutuyoruz. Bu sene de büyük ihtimalle Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandığı taktirde inşallah çiftçilerimize bu şekilde bir destek olacak” şeklinde konuştu. Aksaray’ın merkeze bağlı Kutlu Köyü Muhtarı Ayhan Ölmez de, “Gördüğünüz gibi bölgemizde kuraklık var. Kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz ektiklerini biçme şansı hiç yok. Devlete, bankaya borçları var. Bunlar için büyüklerimizin bir yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi. Kuraklık nedeniyle ekinlerinden hiç verim alamadıklarını belirten çiftçiler, “Şu anda arazimizde yüzde 100’lük oranda bir kaybımız var. Mahsullerimizin neredeyse hiç biri biçilemez durumda. Bu sene biz de hükümetimizden borçlarımızın af olunmasını istiyoruz. Yağışlardan dolayı bu sene ekinlerimiz hiç olmadı” diye dert yandı. İHA