Kahire ve Riyad arasında Suriye çatlağı

Rusya ve Mısır’ın bir arada sürdürdüğü Suriye Devleti ve muhalifler arasındaki arabuluculuk çalışmaları, Suudi Arabistan ve Mısır arasındaki Suriye çatlağını tekrar gündeme taşıdı.

Kahire ve Riyad arasında Suriye çatlağı

Rusya ve Mısır’ın bir arada sürdürdüğü Suriye Devleti ve muhalifler arasındaki arabuluculuk çalışmaları, Suudi Arabistan ve Mısır arasındaki Suriye çatlağını tekrar gündeme taşıdı.

Geçtiğimiz hafta Moskova’da tekrar bir araya gelen Suriye Hükümet yetkilileri ve muhalifler arasında ki toplantıda “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, terörizme karşı mücadele ve 30 Temmuz 2012 tarihli Cenevre görüşmesinde somutlaşan temel ilkelere uyulması” konularında mutabakata varıldığı bilgisi basınla paylaşıldı.

Moskova’da düzenlenen toplantıdan çıkan diğer bir önemli sonuç ise, tarafların Suriye’ye yönelik bir dış müdahaleye karşı olduklarını açıklaması oldu.

Suudiler Mısır’ın tutumundan rahatsız

Toplantının Riyad yönetiminde rahatsızlık yarattığına yönelik değerlendirmeler Körfez ülkelerinde yayın yapan gazetelerde yer buldu.

Arabuluculuk çalışmalarında etkin rol oynayan Kahire yönetiminin müttefiki Suudi Arabistan, Beşar Esad’ın yönetimden uzaklaştırılması için askeri müdahale isteyen ülkelerin başında geliyor.

Konu ile ilgili olarak Al Ahram gazetesine konuşan Mısır Dışişleri kaynakları, “Riyad yönetimi, 2006’da yaşanan Lübnan krizi esnasında Esad’ın Körfez liderlerini “yarım-adamlar” olarak nitelendirmesini asla affetmedi. Suudiler, Suriye’de krizin ancak Esad giderse çözüleceğine ve bununda askeri yollardan mümkün olduğuna inanıyorlar. Oysa Mısır, Suriye’de, Yemen’de olduğu gibi askeri bir müdahaleden yana değil” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye konusunda müzakerelerde aktif rol alan Mısırlı diplomat Rakha Ahmed Hassan’da geçtiğimiz ay Aydınlık’a verdiği röportajda, Esad’ın liderliğindeki Baas Partisi’ni “milli bir koalisyon” olarak nitelendirmiş, ABD ve Türkiye’nin Suriye politikasını sert bir dille eleştirmişti.

Arap ordusu tehlikede

Yemen’de bir arada hareket eden Kahire ve Riyad yönetimlerinin Suriye konusundaki fikir ayrılıklarının ise kurulması planlanan “Arap Ordusu”nun geleceği yönünde belirleyici olması bekleniyor.

El-Sisi ve Mısır ordusunda yakınlığı ile bilinen Mısırlı gazeteci Abdullah Al Sinnawi, konu ile ilgili olarak AFP’ye yaptığı değerlendirmede Mısır ve Suudiler arasındaki Suriye çatlağının Arap Ordusunun geleceğinde belirleyici olduğuna dikkat çekerken,.

“Riyad ve Kahire’nin düşmanın kim olduğu, nasıl müdahale edilmesi gerektiği ve önceliğin ne olduğu yönünde” hem fikir olmadığının altını çizdi.

Arap Ordusu fikri üzerinde ön mutabakata varılan Şarm-El Şeyk zirvesinde, El-Sisi’nin Suriye’de siyasi çözümü savunması Riyad yönetimi tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr