ABD’den Türkiye'ye kritik heyet

Türkiye Amerika’nın Kürt koridoru planını güvenli bölge hamlesiyle önlemeyi tartışırken Amerika'dan 40 kişilik heyet, cebinde Suriye ajandasıyla Ankara'ya geldi. Üst düzey isimlerin yer aldığı heyetin ana gündemi Türkiye'nin Kürt Koridorunu kesme planını önlemek. "IŞİD'e karşı mücadele" adı altında PKK/PYD güçlerini Ankara'ya "rasyonel bir aktör" olarak kabul ettirmek.

ABD’den Türkiye'ye kritik heyet

Amerika’nın Kürt Koridoru planına karşı sınıra askeri sevkiyatın hızlandırdığı dönemde ABD’den Türkiye’ye kritik bir heyet geldi.

ABD Savunma Bakanı Müsteşarı Christine Wormuth ile ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general John Allen 40 kişilik askeri bir heyet ile dün Ankara’ya ulaştı. Heyetin önceliğini Türkiye'nin Kürt Koridoru'nu önlemek için olası bir müdahelesini önlemek oluşturuyor.

Heyetin ajandasında 3 ana başlık var: Bunlar IŞİD ile mücadele, PYD’nin bölgedeki pozisyonu ve Türkiye’nin talep ettiği güvenli bölge planı.

Toplantıda Suriye'deki "ılımlı muhalefet" olarak gösterilen terör gruplarının Esad’a karşı silahlandıracak eğit donat projesinin de ele alındığı belirtiliyor.

Türkiye'nin "güvenli bölge" talebine karşı Amerikalı heyetin İncirlik üssünü kullanma talebini ileteceği belirtiliyor. Hükümete yakın gazetecilerden Abdülkadir Selvi de Amerika'nın İncirlik konusunda ısırarcı olduğunu yazdı.

Selvi ayrıca PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in 20 Haziran Cumartesi günü Mardin üzerinden Türkiye'ye geldiğini iddia etti.

Ulusal Kanal’ın ulaştığı PYD Örgütsel Çalışmalar Sorumlusu Zuhad Kobani söz konusu iddayı yalanlamadı. Kobani “Müslim gelmiş olabilir ama bilgim yok” dedi.

PYD'li Kobani, Amerika'yla PYD arasındaki ilişkilerle ilgili olarak da "koordineli çalıştıklarını" söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir kaynak da gazetecilere; "PYD rasyonel bir aktör olabilir" değerlendirmesi yapmıştı.

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye kürt koridoru