Bolivya’da iktidar Referandumu Kaybetti

2005 Devriminden bu yana iktidarda olan Bolivya Devlet başkanı Evo Morales’e 2019’da yeniden seçime katılma hakkı tanıyacak olan anayasa referandumunda yeterli halk desteği sağlanamadı. “Hayır”ın zafer kazandığı referandumda Başkan Evo’ya destek %48,68’de kaldı.

Bolivya’da iktidar Referandumu Kaybetti

Bolivya’da bir dizi halk ayaklanması neticesinde iktidara geldikten sonra hala yürürlükte olan 2009 Anayasasını yapan Evo Morales 2014’te %61’le yeniden Başkanlığa hak kazanmıştı. Böylece Bolivya tarihinin seçimle işbaşına gelerek, iktidarda en uzun süre kalan başkanı olarak tarihe geçmişti. Hafta sonu gerçekleşen halk oylamasında, Anayasayı reforme ederek başkan ve başkan yardımcısına üçüncü kez seçime katılma hakkı tanınması önerisini getirmişti.

Bolivya’da referandumun kaybedilmesi solun son zamanlarda seçim cephesinde aldığı yenilgilerin devam edeceğini gösterdi. Her ne kadar Venezuela’da Maduro yönetiminin aldığı büyük yenilgiyle ilişkilendirilse de Bolivya’da ne ekonomik ne de siyasal göstergeler Evo Morales yönetimi için olumsuz değil.

Ekonomik büyümesi kesintisiz süren nadir Latin Amerika ülkelerinden biri olan Bolivya, Evo Morales liderliğinde geçen yıl da %6’nın üzerinde gelişme gösterdi. Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket(MAS) de 2014 genel seçimlerinde meclis ve senatoda çoğunluğu elde etti. Bununla beraber yerelde “El Alto” gibi en önemli kalelerini kaybeden MAS’a yönelik eleştiriler artmaya başladı. Referandum yenilgisi yerel seçimlerdeki kayıplardan sonra Morales yönetimine ağır bir moral darbe oldu.

Özgür Uyanık/Buenos Aires

ulusalkanal.com.tr