Amerika ve Rusya’dan karşılıklı hamleler
Amerika, Rusya'yı çevreleme planı kapsamında, Avrupa Birliği'nin ardından NATO'yu da devreye soktu. 4-5 Eylül günleri Galler'de düzenlenecek NATO zirvesinde, tehdit algısı yeniden Rusya üzerinde yoğunlaşacak. Doğu Avrupa'ya hareketli, savaş kaabiliyeti yüksek askeri birliklerin konuşlandırılması konuşulacak. Ancak, hem Avrupa Birliği hem de NATO üyesi ülkelerden Amerikan stratejisine itirazlar geldi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO zirvesi öncesi önemli açıklamalarda bulundu.
Rasmussen, "Rusya, NATO'yu hasım olarak görüyor" dedi ve NATO'nun kendisini bu duruma uyduracağını ilan etti.
Galler'deki zirvede, NATO'nun yeni bir eylem planı hazırlayacağı ve Doğu Avrupa'ya hareket kaabiliyeti yüksek, vuruş gücü kuvvetli "öncü birlikler" yerleştirilmesi de konuşulacak.
Ancak, "NATO Soğuk Savaş stratejisine dönüyor" şeklinde yorumlanan bu strateji yeni değil, üstelik patenti de NATO'nun değil, Amerika'nın.
Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nın komuta kademesi Amerika'da. Rusya'yı, füze koruma kalkanı ile hem askeri hem de istihbari olarak çevreleyen Amerika, hızlı birlikleri ile de taarruz gücünü yükseltme hedefinde.
NATO’yu Rusya tehdidine karşı Doğu Avrupa’da daha güçlü konuma getirme çabasına Fransa, İtalya, ve İspanya karşı. Almanya'dan da itirazlar yükseldi. Alman Federal Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Röttgen, "Hiçbir NATO üyesi Rusya tehdidi altında değil, NATO Rusya'ya ölçüsüz tepki vermemeli" dedi.
Amerika'nın Rusya'ya karşı hamleleri ekonomik alanda da kendisini gösterdi. Rusya'nın Kırım'ı topraklarına dahil etmesini Amerika'nın Rusya'ya yaptırımları izledi. Amerika, yaptırımlar etkisiz kalınca devreye Avrupa Birliği'ni soktu. Ancak Avrupa, Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı birlik sergileyemedi.
NATO zirvesi sonrasında Avrupa Birliği’nin ek yaptırımları değerlendirmesi bekleniyor. Ancak şimdiden Macaristan, Slovakya ve Kıbrıs Rum Kesimi yaptırımlara karşı olduğunu açıkladı.
Amerika, diğer yanda, Rusya'yı çevreleyen ülkeleri NATO'ya ve Avrupa Birliği'ne dahil edebilmek için çalışmalara başladı. İlk hedefler Rusya için stratejik önemdeki Ukrayna ve Gürcistan oldu.
Rusya, Amerika'nın hamlelerine, bölgesel ittifaklarla yanıt verdi. Rusya, bir yanda Batı ile enerji konusundaki kozlarını elde tutarken, diğer yanda BRICS ülkeleri ve özellikle Çin ile ekonomi, enerji ve askeri alanda, ortaklıklar yaptı. İkili ticaretten Dolar'ı çıkartma kararı alan Rusya ve Çin, dev bir projeyi de hayata geçirdi. Rusya'dan Çin'e uzanacak Sibirya'nın Gücü adlı doğalgaz boru hattının inşaatına Yakutistan'da başlandı.
2018'den itibaren Rusya her yıl Çin'e 38 milyar metreküp gaz gönderecek. Yeni boru hattı ile, Rusya Avrupa Birliği'nin Rus gazından vazgeçmesi durumunda, gaz satışını garantileyecek.
ulusalkanal.com.tr