AKP'den sürpriz Esad açıklaması

Reuter ajansına konuşan AKP'li bir hükümet yetkilisi Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen Kürt devletine karşı Suriye hükümetine mesaj gönderdi. İsmi açıklanmayan yetkili, Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın federasyona karşı olduğunu belirterek "bu noktada aynı politikayı destekliyoruz" dedi.

AKP'den sürpriz Esad açıklaması

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünü tehdit eden girişimleri Türkiye'nin Suriye politikasında değişiklik yapmasını gündeme getirdi. Reuters Ajansına konuşan AKP hükümetinden üst düzey bir yetkili Suriye Hükümeti'ne mesaj gönderdi.

İsmi açıklanmayan üst düzey AKP'li yetkili Suriye'de federasyon kurulması yönündeki planlara Cumhurbaşkanı Esad'ın da karşı olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DEN ESAD'A MESAJ

O Kürt otonomisini desteklemiyor. Birbirimizden hoşlanmıyoruz fakat bu noktada aynı politikayı destekliyoruz.

İsmi açıklanmayan AKP'li hükümet yetkilisi Suriye Cumhurbaşkanı'nın kendi halkını öldürdüğünü ve bu konudaki duruşlarının ise değişmediğini söyledi. Ancak "Esad gitmelidir, görevi bırakmalıdır" ifadelerinin kulanılmaması dikkat çekti.

ABD'nin Suriye üzerinden Türkiye'ye federasyon dayatması yapması bölge ülkeleri arasında işbirliği konusunu daha da sıcak hale getirdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın İran'la ilişkileri geliştirme ve "dostların sayısını artırıp düşmanların sayısını azaltmak" olarak ilan ettiği formül Suriye'de politika değişikliği sinyali olarak yorumlandı.

PKK'li terörist Duran Kalkan'da bölge ülkeleri arasında yakınlaşma süreci başlamasından rahatsızlığını dile getirmiştir. Kalkan, Türkiye, İran ve Suriye'nin federasyonu engellemek için anlaştığını söylemişti.

Gelinen noktada AKP hükümeti Esad gitsin ısrarını bir kenara bırakarak yeni dönem Suriye politikasını şekillendirmesi arayışı içinde.

ulusalkanal.com.tr

türkiye AKP suriye esad