Arap gruplar PYD'den rahatsız

ABD’nin Suriye'de muhalif Arap gruplarını PKK çatısı altında birleştirme planı havada kaldı. YPG ve Arap gruplarının birleşimi ile oluşan "Suriye Demokratik Güçleri" adlı örgüt hâlâ ortak bir komutaya sahip değil. Arap gruplar, YPG’nin PKK ile bağlantılarından rahatsız.

Arap gruplar PYD'den rahatsız

Amerika'nın Arap grupları PKK'nın Suriye kolu PYD çatısı altında birleştirme hamlelerinde başarılı olamadı. Çatı örgütün ne bir ortak komuta merkezi var ne de hiyararşik yapısı.

New York Times gazetisinin muhabiri Ben Hubbard 10 gün boyunca Suriye'de gözlem yaptı. Hubbard gözlemlerini gazetesinde kaleme aldı.

Hubbard'a göre, "İttifaktaki birçok güç, grubun şimdiye kadar sadece bir isimden ibaret olduğunu" açıkça dile getiriyor. YPG ve Arap güçler arasında güvensizlik hakim. Arap gruplar YPG'nin PKK ile bağlantısından rahatsız.

Çatı örgüte altı kişilik bir askeri konsey tarafından komuta edilmesi planlanmış. Ancak bu, sadece plan olarak kalmış.

Ortak güçlerin hâlâ bir karargâhı yok. YPG binaları bu iş için kullanılıyor. Arap gruplar ABD'nin havadan indirdiği silahları da alamıyor. Silah ve mühimmatlar YPG'ye gidiyor.

ABD YPG'yi Arap gruplarla birlikte Rakka'ya sürmeye çalışıyor. Ancak buna da YPG itiraz ediyor. YPG Sözcüsü Redur Helil de o itirazı "Gerçekçi olmalıyız, YPG tek başına Rakka’ya gidemez" şeklinde dile getiriyor.

Arap gruplar ile YPG arasındaki en büyük sorun da komuta hakimiyeti. Arap grupların komutanların YPG'nin kendilerine emir veremeyeceğini sadece öneride bulunabileceklerini belirtiyor.

ulusalkanal.com.tr