Yine başkaları yardım edecek!

Görme engelli yurttaşlar bu seçimde, sandık başında yine engellenecek. Yanlarında bir yakını olmadan oy kullanamayan engelliler tek başlarına, özgürce oy kullanmak istiyor.

Türkiye'de 700 bin görme engelli var. Bu seçimlerde yaklaşık 500 bin görme engelli yurttaşın oy kullanması bekleniyor. Ancak oy kullanmak onlar için hiç kolay değil.

2014 yılında yapılan yasal düzenlemeyle görme engelliler, oylarını yakınlarının yardımı ile kullanabiliyor. Daha önce bu yardımı sandık başkanı yapıyordu. Eski sisteme göre ileri bir adım olsa da refakatçi ile oy kullanma seçim mahremiyetini ve seçim güvenliğini ihlal ediyor.

Sandıkta özgür olmak isteyen görme engelliler, bu durumdan şikayetçi. Ulusal Kanal'a konuşan Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi Başkanı Murat Demirok, yetkililerden biran önce önlem almasını istedi.

Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ziya Özdem, engelli sorunlarının çözümü için "Engelli Bakanlığı"nın kurulması gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin ise engelli yurttaşların özgürce oy kullanabilmesi Meclis'te çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera:bengül Derin

ulusalkanal.com.tr