Başvuru süresi doldu! Dikkatler listelere çevrildi

1 Kasım'da yapılacak seçimde, Meclis'te grubu bulunan 4 partiden milletvekili adayı olmak isteyenler için başvuru süresi sona erdi. Artık gözler, 18 Eylül'de YSK'ya teslim edilecek olan milletvekili aday listelerine çevrildi. 7 Haziran'a oranla, listesinde en büyük değişkiliği üç dönem kuralının esnetilmesiyle AKP yapacak. CHP, 7 Haziran'daki listeyi büyük oranda koruyacak. MHP listelerinde de büyük bir sürpriz yaşanması beklenmiyor.

Başvuru süresi doldu! Dikkatler listelere çevrildi

AKP, CHP, MHP ve HDP’de milletvekili aday adaylık başvuruları sona erdi. Dikkatler 18 Eylül'de YSK'ya teslim edilecek milletvekili aday listelerine çevrildi.

AKP'de aday adaylığı başvurusu süresi 3 Eylül'de sona erdi. 3 bin kişi başvuru yaptı. AKP’nin listesi kongrede 3 dönem kuralının esnetilmesinin ardından netleşmeye başlayacak. Bu durumda 7 Haziran seçimlerinde AKP’den milletvekili olan bazı isimlerin adaylığı kolay olmayacak. AKP, Doğu ve Güneydoğu listelerini hazırlamakta da zorlanıyor. Başvuruların oy potansiyelinin düşük olduğu bu sorunun çözümü için 10’un üzerinde aşiret ve tarikat liderine adaylık teklifi götürüldü. AKP'de Saadet Partisi’yle ittifak ihtimali de gündemde.

CHP Göenel Merkezi de hareketli. 500'ün üzerinde isim, aday adaylığı için başvurdu. Türkiye’nin Musul Başkonsolosu olduğu sırada, IŞİD militanları tarafından kaçırılan Öztürk Yılmaz RTÜK üyeliğinden istifa eden Ali Öztunç, eski Genel Başkan Deniz Baykal, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve eski İstanbul Milletvekili Umut Oran da başvuru yapan isimler arasında.

7 Haziran seçimlerinde 2 bin 500 civarında başvuru toplayan MHP’de başvuru sayısı bu kez 2 bin civarında kaldı. Listede büyük sürprizlerin yaşanmayacağı bazı seçim çevrelerinde kritik değişiklikler yapılacağı ifade ediliyor. Partiden ihraç edilen Tuğrul Türkeş’in yerine Erkan Haberal’ın 3’üncü sıradan aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yusuf Halaçoğlu’nun da liste dışı bırakılabileceği öne sürülüyor. Önceki seçimde milletvekili olan Murat Başesgioğlu bu seçimlerde adaylık başvurusunda bulunmadı. Onun yerine eski bakan Ahad Andican’ın kaydırılacağı belirtiliyor. MHP’nin en dikkat çekici adayı ise Susurluk Kazasında ölen Abdullah Çatlı’nın kızı Gökçen Çatlı. Öte yandan grup başkanvekili Oktay Vural’ın açıklamalarının ardından MHP ile Büyük Birlik Partisi’nin de ittifak yapabileceği de gündemde.

Başvuru süresi biten HDP listesinde de fazla bir değişiklik olmayacağı belirtiliyor. Adaylar eğilim yoklaması ve merkez komisyon tarafından belirlenecek.

Siyasi Partilerin milletvekili listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sunması için son tarih ise 18 Eylül.

ulusalkanal.com.tr