Polis molotof atana silah kullanabilecek

Hükümetin hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan İç Güvenlik Paketi taslağının ayrıntıları ortaya çıktı. Taslak tartışmalı bir çok düzenleme içeriyor. Düzenlemeyle, Jandarmanın İçişleri Bakanlığı'na bağlanarak yetkileri tırpanlanıyor. Polis ve Kaymakam'ın yetkileri ise genişletiliyor... İşte İç Güvenlik Paketi taslağının ayrıntıları...

Polis molotof atana silah kullanabilecek

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tartışmalara neden olan İç Güvenlik Reformu Paketi'nin ayrıntıları netleşti. Taslak halinde olan paket, polis, jandarma, vali ve kaymakamların yetkilerine ilişkin kritik bir çok madde içeriyor.

JANDARMANIN YETKİLERİ TIRPANLANIYOR

Taslakta en çok tepki çeken düzenleme Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması. Buna göre; Jandarma daire başkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, İçişleri Bakanlığı'nda olacak. Yalnızca "General düzeyindeki subay atamaları" müşterek kararname ile yapılacak. İl ve ilçelerde jandarmanın disiplin amiri vali ve kaymakamlar olacak. Kaymakamlar aynı zamanda jandarmayı denetleyecek.

İçişleri Bakanı, jandarma personelini, askeri nitelikte olmayan görevleri nedeniyle görevden uzaklaştırabilecek. Bu etki Jandarma Genel Komutanı'nı kapsamayacak. Askeri suçlarla ilgili kararı ise Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kendi bünyesinde alacak.

MOLOTOF SİLAH KABUL EDİLECEK

Taslağa göre; molotof, "silah" olarak kabul edilecek. Yurttaşın malına ve canına "molotof" gibi maddelerle saldırılması halinde kolluk gücü de silah kullanabilecek.

POLİSE ÖZEL YETKİ

Polis; "suç işlemenin önlenmesi" için amirinin emriyle kişilerin üstünü, eşyasını ve aracını arayabilecek. Toplumsal olayları önlemek için de kişileri o anda bulundukları yerden geçici olarak uzaklaştırabilecek ya da bir yere girmelerini engelleyebilecek. Toplumsal olaylar sırasında alınan tedbirlere uymayanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Polis, 48 saate kadar gözaltı hakkına sahip olacak. Ancak bu durum suçüstü hallerini kapsayacak. Eylemlere; silah, taş, sopa gibi maddelerle katılanlar ve yüzünü kapatanlar 2 buçuk yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Vali ve kaymakam, kolluk gücüne "sınırlı emir" verebilecek. Ancak bu yetki "suçluları arama ve suçun aydınlatılması" için kullanılacak. Emirlere uymayanlar, oluşan zararlardan sorumlu tutulacak.

Uyuşturucu kullanan ve satanların cezaları; bu suçun okul, yurt, hastane ve ibadethane gibi yerlerde işlenmesi halinde yarı yarıya artırılacak.

ulusalkanal.com.tr