“Türkiye'nin zaferi“

İstanbul Tarlabaşı'nda bir kültürü yok eden rantsal dönüşüm, Danıştay kararı ile durduruldu. Yıllardır yıkıma karşı mücadele eden Tarlabaşı esnaflarından Ahmet Gün, mahkeme mahkeme gezdikten sonra, Danıştay'dan zaferle çıktı. Danıştay, Çalık grubunun yürüttüğü inşaatın durdurulmasına karar verdi. Gün, "Bu sadece Tarlabaşı için değil, Türkiye için önemli bir karardır" dedi.

Kentsel dönüşümün rant merkezlerinden biri olarak bilienn Tarlabaşı'da hukuk zaferi yaşandı.

İstanbul'da Kentsel Dönüşüm denilince ilk akla gelen Sulukule, Tarlabaşı, Fener, Balat, Ayvansaray, Sarıgöl ve daha nice semt rantsal dönüşüme kurban gitti. Mahallelere, sokaklar kepçelerle girildi, "kentsel dönüşüm" adı altında yüzlerce hane göçe zorlandı.

İşte o yerlerden biri de Tarlabaşı...

Emekleri, hayatları elinden alınan mahalle sakinleri yıllar sürecek bir mücadele başlattılar ve sonunda zaferi kazandılar.

Mahkeme mahkeme gezen Tarlabaşı esnafından Ahmet Gün, kazanımı böyle anlattı.

İdare Mahkemesi'nin incelemeye gerek görmediği, yıkımın hızla sürdüğü Tarlabaşı için hayati kararı Danıştay verdi. Belediye'nin "kamulaştırma kararını" durdurdu.

Danıştay'ın kararı ile, Çalık Grubu'nun yürüttüğü inşaat devam etmeyecek.

İdare Mahkemesi'nin kararını bozan Danıştay, "yenileme alanında yapılan kamulaştırma bile hukuki denetime açıktır" dedi, "mahkemenin inşaata devam edilebilir" kararını bozdu.

(Görseli büyütmek için üzerine tıklayınız)

Haber: Deniz ÇAĞLAYAN

Kamera: Şengül DERİN

ulusalkanal.com.tr

istanbul tarlabaşı danıştay çalık grubu