Bursa'da işverenin sendika rahatsızlığı

Bursa İnegöl'de 400 kişinin çalıştığı Tekmis Tekstil'de işveren, yetkili sendika Teksif'i bertaraf etmek için önce fabrikayı kapatma tehdidinde bulundu. Sonuç alamayan işveren, sonra da salgın koşullarını fırsat bilerek baskıları artırdı, işçileri sendikadan istifaya zorladı.

Bursa'da işverenin sendika rahatsızlığı

Bursa'da 400 kişinin çalıştığı Tekmis Tekstil'de işverenin baskısı işçilerin tepkisine neden oldu.

İşçilerin üye olduğu Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası, kısa sürede toplu iş sözleşmesi imzalamak için gerekli olan çoğunluğu sağlayarak işyerinde yetkiyi aldı. İşveren, bir süre sonra fabrikayı kapatacağını söyledi, işçileri korkutarak sendikadan istifa etmeye zorladı. ANcak sonuç alamadı. Geri adım atmak zorunda kalan işveren, sendika ile uzlaşma yolunu seçti.

Fakat işveren işyerinde sendika üyesi olmayan yaklaşık 100 işçiyi elinde tutmak için o işçilere çeşitli ayrıcalıklar tanıdı.Sendika üyesi işçilerin toplu sözleşmeden doğan geriye dönük alacaklarına karşılık sendika üyesi olmayan işçilere zekat adı altında 2 bin TL dağıtıldı.

İşveren sendika üyesi olanları kısa çalışmaya ve ücretsiz izne göndererek baskı altına almaya çalıştı.

Tüm bu baskılara ve mobinglere rağmen işçilerden sadece 20 kişi sendikadan istifa ederek işbaşı yaptı. Geriye kalan yaklaşık 300 işçi ise direniyor, boyun eğmiyor ancak maddi olarak mağdur durumda. Aralarında kısa çalışma ödeneği alamayan ücretsiz izne çıkarılan işçiler de var.

Zorunlu mesailerle işçiler sabahtan akşam 12'ye kadar çalıştırılıyor. Teksif Sendikası, yasadışı uygulamalara karşı suç duyurusunda da bulundu.

ulusal.com.tr

bursa türkiş inegöl